NavMenu

Može li Air Serbia da se "izvuče" bez dokapitalizacije ili jeftinih zajmova?

Izvor: Danas Ponedeljak, 18.05.2020. 13:20
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Air Serbia kao i verovatno sve avio-kompanije na svetu je pretrpela žestok finansijski udarac time što je flota prizemljena od 19. marta kada je u Srbiji obustavljen komercijalni saobraćaj (osim interventnih letova za povratak državljana Srbije iz inostranstva i dopremu medicinskih sredstava), a prema poslednjim vestima redovnom komercijalnom letenju vratiće se 15. juna, piše Danas.

Procene Ministarstva saobraćaja su da će ceo aerotransportni sektor u Srbiji računajući i aerodrome pretrpeti štetu od 190 mil EUR ove godine, dok je ministarka Mihajlović u javnosti davala izjave da bi šteta za Er Srbiju mogla biti veća od 60 mil EUR.

Dakle, nema sumnje da je kompaniji Air Serbia potrebna pomoć, ali izgleda da jedan od dva suvlasnika nema nameru da joj tu pomoć i pruži.

Planovi da država poveća udeo u kompaniji mogu se tumačiti kao nameru da država dokapitalizuje kompaniju Air Serbia bilo kroz novčano ulaganje bilo kroz kupovinu aviona koja se pominjala u javnosti, dok Etihad ne bi uložio ništa te bi se tako promenio vlasnički odnos.

Inače, ne čudi pasivno ponašanje Etihada u ovom partnerstvu, jer se još od 2018. godine pominje čak i njegovo povlačenje iz kompanije Air Serbia.

Naime, strategija kupovine manjinskih udela u avio-kompanijama po svetu se pokazala pogrešnom, te je Etihad iz svih partnerstava sem onog sa Er Srbijom već izašao, uglavnom iza sebe ostavivši avio-kompanije u bankrotu, navodi list.

Od 2016. godine zabeležili su gubitke od 5,62 mlrd USD. U prošloj godini gubitak je iznosio 870 mil USD, što je čak i napredak u odnosu na prethodne godine. Pandemija Covida19 naterala je jednog od tri velika zalivska avio-operatera da 80% flote drži prizemljenom.

Procena IATA (Međunarodnog udruženja za aviotransport) jeste da će bliskoistočne avio-kompanije u ovoj godini pretrpeti čak 19 mlrd USD izgubljenih prihoda u odnosu na 2019.

U takvim uslovima ni ne čudi što ih pomaganje Air Serbia mnogo ne zanima. Ekonomisti nemaju dileme da se neki kapital mora uložiti u nacionalnog avio-prevoznika, ali i da treba izanalizirati kakve koristi kompanija ima od sinergije sa arapskim suvlasnikom.


Milan Kovačević, konsultant za investicije, kaže da bi pre svega trebalo dobro pogledati bilanse kompanije Air Serbia posebno što je, kako kaže, "i pre pandemije imala probleme u poslovanju".

- Sada će kompaniji Air Serbia sigurno biti potreban novac i on može doći u obliku dokapitalizacije ili zajma koji bi se mogao konvertovati u kapital, ali ne verujem da će nešto stići od Etihada. Oni odavno gledaju da izvuku neku korist iz Er Srbije, a ne verujem ni da su zadovoljni samim poslovanjem kompanije - napominje Kovačević dodajući i da je pitanje da li bi se uopšte Air Serbia mogla izvući bez dokapitalizacije ili jeftinih zajmova.

On podseća i da je Air Serbia imala i velike troškove za letove tokom pandemije za dopremanje medicinskog materijala i putnika.

I ekonomista Saša Đogović ukazuje da sve zemlje finansijski pomažu avio-kompanije pa je normalno da to uradi i Srbija.

- Očigledno je da Etihad nema motivaciju za ozbiljnije prisustvo u Er Srbiji što znači da ostaje samo da država uloži sredstva. To onda znači smanjenje udela Etihada u vlasništvu i na kraju to širom otvara mogućnost i njegovog izlaska iz Er Srbije - zaključuje Đogović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.