Izvor: RTV | Nedelja, 17.05.2020.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zrenjanin nudi uživanje u prirodi Carske bare i upoznavanje sa istorijom, kulturom i industrijskim nasleđem starog jezgra grada

Zrenjanin
Zrenjanin (Foto: YouTube/screenshot)
Specijalni rezervat prirode Carska bara počeo je da prima posetioce koje ovde očekuje pravo bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Broj posetilaca tokom godine je ograničen na 20.000, jer je ovde primarna zaštita prirode.

Za sada posetioci specijalni rezervat prirode mogu obići malim brodom koji prima do 12 putnika.

- Mi smo ovde tipični predstavnici održivog razvoja turizma. Glavno obeležje su ptice, koje su osetljiva kategorija - kaže Milivoj Putić, menadžer turizma.

Carska bara je stanište za preko 250 vrsta ptica. Između ostalog, može se videti svih deset vrsta čaplji, a ovaj biser prirode bogat je i biljnim svetom. Tu je i staza zdravlja duga četiri kilometra. Na obodu rezervata je po površini, najveći ribnjak u Evropi, koji predstavlja veliki resurs hrane za životinje.

- Sada je najlepše doba godine baš za obilazak rezervata, pošto su se ptice sada izgnezdile mladunčad su izašla iz jaja i sada ove odrasle jedinke jure za hranom. Kad se uđe dublje u rezervat u drugu zonu zaštite kojoj je dozvoljeno pružanje turističkih usluga, mi ulazimo, kako volimo da kažemo, u Amazoniju u srcu Banata - priča Putić.

Stari brod koji je prevozio turiste po Carskoj bari više nije u funkciji, a u toku je izrada novog broda, kao i vidikovca koji je pre godinu i po dana izgoreo u požaru.

Staro jezgro grada

Turisti u Zrenjaninu mogu videti i staro gradsko jezgro, zgrade izgrađene u različitim stilovima, i industrijsko nasleđe.

- To su zgrade iz 19 veka, Bukovčeva palata, muzej, pozorište, Gradska kuća, zgrada Šeherezada, Elekova vila, tu nam je i Muzej piva, palata Dunđerskih iz 1990. godine, koja je renovirana, kej koji smo uradili, pustili za posetioce. Nove klupe smo postavili iz projekta Sekretarijata za turizam - kaže Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina.

Ljubotina kaže da se pažnja posvećuje i manifestacionom, lovnom i bajk turizmu. Da li će, i u kom obliku biti održane letnje manifestacije, zavisiće od situacije i mera u vezi sa korona virusom.

Godišnje se u Zrenjaninu beleži oko 45.000 noćenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.