Izvor: Tanjug | Nedelja, 17.05.2020.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Italiji većina poslovođa otvara objekte, ali ima i mnogo nezadovoljnih i neodlučnih

Venecija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Više od 60% poslovođa otvoriće u ponedeljak svoje poslovne objekte u Italiji, nasuprot 27% njih koji su odlučili da zasad ostanu zatvoreni, jer im ne odgovaraju ograničenja propisana zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Prema podacima udruženja Confesercenti, 11% preduzeća je neodlučno, a još jedna otežavajuća okolnost za kompanije je to što, pored mera koje je uvela italijanska vlada, moraju poštovati i lokalne propise.

- Pravila su besmislena, neću otvoriti Harry's bar 18. maja - rekao je vlasnik čuvenog venecijanskog ugostiteljskoj objekta sa dugom tradicijom nadomak Trga Svetog Marka, Arigo Ćiprijani u intervjuu italijanskom listu Republika.

Ćiprijani je rekao da bi, prema pravilima uvedenim u cilju sprečavanja širenja virusa, sa dosadašnjih "150 mesta za goste spao na 10".

Dodao je da je otvorio restorane širom sveta i da je samo Italija uvela stroga pravila za ponovno otvaranje ugostiteljskih objekata, a da je Hong Kong propisao svega metar razdaljine u cilju sprečavanja širenja virusa.

Italija, koja je imala najduže mere opšteg karantina, polako izlazi iz blokade pokretanjem poslovnih aktivnosti i većom slobodom kretanja ljudi, a jedna od najspornijih odluka bila je otvaranje barova i restorana.

Naime, barovima i restoranima je od 4. maja dozvoljena prodaja hrane i pića za poneti, a od 18. maja, dve nedelje pre prvobitno planiranog datuma, biće im dozvoljeno potpuno otvaranje za goste isključivo uz rezervaciju i držanje propisane međusobne razdaljine, i korišćenje zaštitne maske pri plaćanju na kasi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.