NavMenu

Platforma BIFIDEX pruža podatke od oko milion i po privrednih subjekata i pravnih lica u regionu

Izvor: Tanjug Nedelja, 17.05.2020. 11:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Poslovnoj zajednici u regionu na portalu privrednih registara jugoistočne Evrope (BIFIDEX) dostupni su podaci oko milion i po privrednih subjekata i pravnih lica iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Republike Srpske, a do kraja godine biće i podaci iz Crne Gore, izjavo je danas direktor APR-a Srbije Milan Lučić, koji je i predsednik UO BIFIDEX-a.

On je rekao Tanjugu da je cilj da zvanični, ažurni i provereni podaci budu transparentni i na usluzi privrednicima, kao i da privrednici kasnije mogu preko portala da osnuju preduzeće u bilo kojoj od uključenih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da bi taj deo mogao, u nekoj od kasnijih faza projekta, vrlo brzo mogao da se implementira između Srbije i Republike Srpske.

Lučić ističe da se BIFIDEX saradnja potpuno poklapa sa idejom inicijative Mali Šengen i da bi zato trebalo objediniti saradnju putem BIFIDEX-a i Komorskog investicionog foruma koji čine privredne komore tzv. zapadnobalkanske šestorke (WB6).

- Nama je ideja da spojimo ove dve stvari u narednom periodu, pošto su vrlo komplementarne i doprinele bi transparentnosti celog ovog procesa - kaže Lučić.

Rekao je da se Republika Srpska priključila 6. maja, kada je održan onlajn Samit Zapadnog Balkana i da je tog dana na portalu objavljeno više od 60.000 podataka iz Srpske.

Dodaje da su zainteresovane Hrvatska i Slovenija da se uključe u drugu fazu projekta, odnosno kada bude objavljeni podaci WB6.

Prvi sledeći korak BIFIDEX-a može biti i usklađivanje potpune registracije, tako da i strani investitor može preko tog portala da registruje kompaniju u nekoj od uključenih zemalja.

Preko BIFIDEX portala biće omogućen širok opseg poslovnih informacija i usluga, čiji je cilj pružanje podrške prekograničnoj trgovini i poslovanju, kao i unapređenje investicione klime u regionu Zapadnog Balkana, kažu u APR-u Srbije.

Šta je BIFIDEX?

BIFIDEX je digitalna platforma sa podacima iz zvaničnih registara i na njoj se mogu naći informacije o preduzećima po statusu i tako mogu se voditi kao aktivna, u likvidaciji, stečajnom postupku ili kao obrisana.

- To je jedinstveno pristupno mesto za proveru i pregled podataka zvaničnih i ažurnih podataka o registrovanim prvirednim subjektima ili drugim pravnim licima u zemljama ZB. Portal povećava transparenost i omogućava da jednostavnije pretražuje poslovni prostor u regionu - naveo je Lučić.

Projekat je počeo pre malo više od dve godine. Uspostavljanje i razvoj BIFIDEX-a finansijski su podržali Evropska banka za obnovu i razvoj i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.