Izvor: Tanjug | Nedelja, 17.05.2020.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Nezaposlenost u Srbiji oko 10%

Siniša Mali (Foto: YouTube/screenshot)
Od uvođenja vanrednog stanja do petka, 15. maja, Nacionalnoj službi za zapošljavanje javilo se za novčanu pomoć 8.790 ljudi, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je trenutna nezaposlenost u Srbiji oko 10%.

- Očuvali smo proizvodne kapacitete, fabrike se nisu ugasile, sačuvali smo radna mesta, sada nam sledi borba za našu ekonomiju, a nama je važno da se svet i Evropa otvore, jer naša ekonomija ne zavisi samo od našeg unutrašnjeg tržišta - rekao je ministar.

Kada su u pitanju veletrgovine koje su zabeležile porast prometa u toku poslednja dva meseca, a koje su se odlučile da ne prihvate pomoć države u vidu isplate minimalne zarade i na taj način su lišili svoje zaposlene dodatne nagrade, Mali kaže da država ne može ni na koji način da napravi obavezu nekim privatnicama, jer su oni samostalni.

Kako navodi, zna i za dosta primera gde su poslodavci nagrađivali svoje radnike i dodaje da je mera države bila usmerena upravo ka tome da se radnici ne otpuštaju.

- Bilo je mnogo onih koji su mislili da će biti otpuštanja zbog krize, oslobodili smo ih plaćanja poreza, dali smo minimalnu zaradu, nije bilo potrebe da se ljudi otpuštaju. Mi smo očekivali da će veliki broj njih i pored minimalne zarade koju država daje da da nešto i mimo toga i mislim da oni koji su mogli, to su i dali - navodi ministar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je stopa nezaposlenosti pre pet ili šest godina bila 26%, a sada je stopa oko 10%.

- Teško je naći pravi kadar, ja sam pričao sa privrednicima svakodnevno, svako od njih je želeo da zadrži svoje zaposlene, jer sada je kriza prošla i svi žele da sa svojim zaposlenima ostvare još bolji prihodi - navodi Mali.

Dodao je i da je u petak (15. maj 2020.) zabeležen prihod domaćeg poreza u budžetu od 25,6 milijardi dinara. Ocenio je da se sa te strane, kada su prihodi u pitanju, "ide po planu".

Mali je za TV Prva precizirao da je to domaći PDV, koji je vezan za april, koji pokazuje da je bilo aktivnosti i u tom mesecu u vreme trajanja krize zbog virusa korone.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.