NavMenu

Preminuo Branko Bojović, vrsni arhitekta, urbanista i temeljni kritičar

Izvor: Gradnja.rs Petak, 15.05.2020. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Napustio nas je arhitekta Branko Bojović, vrsni urbanista i temeljni kritičar arhitektonsko-urbanističkih poduhvata u Beogradu i širem regionu.

Rođen je 1940. godine u Beogradu. Nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1959-1963) zaposlio se u Službi za urbanistička i komunalno-stambena pitanja i Jugoslovenskom institutu za urbanizam i stanovanje. Nakon ovih poslova biva angažovan kao savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (1986-1989). Nakon toga postaje predsednik Gradske komisije za urbanizam, član izvršnog saveta i izvršnog odbora Skupštine grada Beograda (1989-1994), nakon čega se vraća angažmanu u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Tokom više od pola veka duge karijere isključivo se bavi urbanističkim projektovanjem, prostornim planiranjem, a iza sebe je ostavio oko 70 planova, delujući kao rukovodilac izrade Generalnih urbanističkih planova Požarevca, Bara, Sokobanje, Šapca i drugih manjih gradova širom bivše Jugoslavije.

Ova iskustva, kao i rad sa političarima lokalnih samouprava, naučila su ga načinu funkcionisanja državnih institucija, procesu razvoja projekata, od iniciranja, preko planiranja i projektovanja, do realizacije.

Reči arhitekte Bojovića, koje su mogle da se čuju u medijima, imale su posebnu težinu, trezveno promišljanje i realna rešenja, koja su političari sa promenljivim uspehom slušali i primenjivali. U svojim javnim istupima imao je taktičnosti i veliku dozu zdravorazumske logike, onu crtu koja često nedostaje umetničko-utopistički nastrojenim arhitektama.

Naučno-teorijska crta arhitekte Bojovića takođe je bila izuzetno naglašena. Autor je ili koautor oko 35 studija, preko stotinu članaka u stručnoj literature i periodici, kao i oko 50 referata na naučnim stručnim skupovima regionalnog i domaćeg karaktera.

Njegovom zaslugom časopis Izgradnja, čije je bio dugogodišnji glavni urednik, postao je naučno glasilo velikog renomea u kojem su svoja istraživanja publikovale arhitekte i urbanisti, građevinski, šumarski i mašinski inženjeri, prostorni planeri i svi drugi čije delovanje je bilo vezano za građevinsko-arhitektonsku struku.

Bio je predsednik Urbanističkog društva Beograda, počasni građanin Sokobanje i nosilac preko dvadeset različitih društvenih priznanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.