NavMenu

Počela izgradnja nove kopaoničke ski staze

Izvor: infoKOP Petak, 15.05.2020. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dreamer Company/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon izgradnje šest novih staza na lokacijama Krčmar, Gvozdac, Duboka i Karaman greben, JP Skijališta Srbije su počela izgradnju još jedne nove staze na potezu koji pokriva žičara Pančićev vrh.

Tokom prolećne i letnje građevinske sezone, gradiće se srednje teška ski staza sa oznakom 4d ukupne dužine 470 metara (već je ucrtana na ski mapi Kopaonika). Nova ski staza trasirana je između postojećih ski staza 4a i 4b. Svojim krajem se praktično uliva u stazu 4a kod ski trake na Mašincu i dalje spaja sa stazom 4b.

Trenutno se uklanja drvna masa, a nakon toga će se izvršiti ravnanje terena, drenaža i zatravljivanje cele površine staze. Ubrzo nakon toga može se očekivati i tehnički prijem. Obzirom da je staza celom svojom dužinom zaklonjena šumom, nedostatak veštačkog osnežavanja ne bi trebalo da bude veliki hendikep.

Pravila nalažu da je za trasiranje novih staza na Kopaoniku potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora i Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase.


Pored ispunjenja svih zakonskih regulativa, JP Skijališta Srbije su se u dogovoru sa NP Kopaonik, odlučila i na pošumljavanje u sopstvenoj režiji kao kompenzativnu meru za očuvanje kopaoničkog ekosistema. U narednih 5 godina pošumiće se 23 hektara. Prošle godine, u prvoj fazi ovog programa, posađeno je 6.000 sadnica jelovih i smrčevih šuma na 3 hektara područja oko Barske i Gobeljske reke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.