NavMenu

Zaječar uređuje Gamzigradsku Banju - U planu gradnja vizitorskog centra, plaže, omladinskog sela, apartmana, objekata za etno turizam, velnes i zdravstvenih centara

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.05.2020. 10:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Vlast je izgleda rešila da se pozabavi banjama. Opština Zaječar stavila je na javni uvid Nacrt plana generalne regulacije Gamzigradske banje. Ovaj strateški razvojni plan banje čije su termomineralne izvore koristili i rimski imperatori, praktično predstavlja urbanističku podlogu za gradnju novih sadržaja i poziv investitorima da ulažu u Gamzigradsku бanju kojoj decenijama nedostaju smeštajni i drugi turistički kapaciteti, a sa ciljem, kako je navedeno u dokumentu, podizanja nivoa ugostiteljskih usluga.

Plan, koji obuhvata površinu od 75 hektara, reguliše gde će šta moći da se gradi i podeljen je na više prostornih celina.

Prvu celinu čini centar banje, u kojoj se nalazi postojeći kompleks Specijalne bolnice, hotel Kastrum, banjski park i vile. U ovoj celini u planu je izgradnja vizitorskog centra za potrebe turističkog naselja i veća javna parking površina za potrebe posetilaca banje. Moguće vrste turizma u ovoj zoni su velnes i zdravlje, sportski i poslovni turizam, kao i etnološki, ekološki i manifestacioni turizam.

U neizgrađenom delu biće moguća gradnja objekata zdravstvenog turizma, vila za izadavanje, objekata za sport i rekreaciju, a planirana je i zona omladinskog sela i uređena plaža.

Ostale celine podeljene su na sever, jug, istok i zapad.

Na severu banje, koji obuhvata spomenik kulture Hidroelektranu Gamzigrad, planirane su usluge u funkciji tranzitnog, sportskog i poslovnog turizma.


Zapad banje predstavlja zonu u kojoj se većinom nalaze objekti za stanovanje, a u planu su objekti zdravstvenog i apartmanskog turizma.

Na istoku, gde su uglavnom vikend kuće, planirana je zona sporta i rekreacije, kao i zona apartmana sa ugostiteljskim objektima. Na jugu, koji obuhvata prostor uz reku Crni Timok, planom su predviđene lepo uređene površine, vodno i zaštitno zelenilo. U ovoj zoni niske naseljenosti planirani su objekti etno i ruralnog turizma.

Nacrt plana generalne regulacije Gamzigradske banje, koji je izradio Infoplan doo iz Aranđelovca, nalazi se na javnom uvidu od 13. maja do 11. juna.2020. godine.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.