Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.05.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Restorani, fontane, akustička igrališta i platoi u centru Beograda - Šta je sve planirano u Linijskom parku od Beton hale do Pančevačkog mosta

(Foto: Beograd.rs/ Plan detaljne regulacije Linijskog parka )
Elaborat za izradu Plana detaljne regulacije Linijskog parka stavljen na rani javni uvid, a kako je glavni gradski urbanista Marko Stojčić ranije najavio za eKapiju, očekuje se da do kraja leta bude izrađen i PDR i projekat spreman za narednu fazu, odnosno da se krene sa projektom za izvođenje i izgradnju pojedinih delova. Prema njegovim rečima izgradnja kompletnog Linijskog parka mogla bi da bude završena za tri godine.

Linijski park biće izgrađen na površini od 47,6 ha, od pristaništa (Beton hale) do Pančevačkog mosta i obuhvata prostor između SC Gale Muškatirović, regulacije reke Save do Beton hale, regulacije Bulevara vojvode Bojovića i Dunavske ulice, regulacije postojeće železničke pruge do Pančevačkog mosta, uključujući komplekse Toplane Dunav i Marine Dorćol sa vezama saobraćajnica i infrastrukture, do postojeće, odnosno planirane mreže

Na ovom području, kako se navodi dominira pojas železničkog koridora-teretne železnice, čiji je jedan kolosek u funkciji.

Takođe, zastupljene su i vodne površine, površine za objekte i komplekse javnih službi, zelene površine, kao i mreža saobraćajnica (podvožnjak, nadvožnjak, pešačka pasarela, postojeća biciklistička staza), železnica, površine za sportske objekte i komplekse, za stanovanje i komercijalne sadržaje, kao i neizgrađeno zemljište.

Na obuhvaćenom prodručju u okviru kompleksa Marine Dorćol, planirane su površine za mešovite gradske centre.

- Osnovni princip za korišćenje i uređenje nekadašnje železničke pruge je formiranje javnog gradskog prostora koji svojom linearnom formom povezuje druge javne prostore, što predstavlja njegovu osobenost u odnosu na ostalo gradsko tkivo, potencira javno korišćenje prostora i nudi veliki niz različitih javnih sadržaja u okviru planiranih zelenih površina. Sugeriše razvijanje i povezivanje u mrežu javnih urbanih prostora, kao jednog od bitnijih činilaca u konstituisanju urbanog identiteta Beograda i ostvarivanju neposrednog kontakta ljudi i ambijenata - navodi se u elaboratu.

Linijski park sadržaće pešačke i biciklističke staze, kao i platoe, stepenice, rampe. Otvoreni tereni za sport i rekreaciju na području Linijskog parka mogu obuhvatati: dečja igrališta, akustička igrališta, igrališta za eksperimentisanje, otvorene terene za aktivnu i pasivnu rekreaciju, trim staze, skejt-park, a osim sportskih aktivnosti može se formirati i multifunkcionalni plato (za izložbe, festivale, zimi za klizanje, itd), amfiteatar (za plesne i pozorišne manifestacije, filmske projekcije).

U planiranom Linijskom parku predviđeno je postavljanje manjih montažnih objekata ili kompleksa montažno-demontažnih struktura, poput: informativno-turističkog punkta (maksimalne površine 4 m2), edukativnih sadržaja (eko-edukativni centar; centar primenjene fizike; dizajn zona; centar za mlade), kulturnih sadržaja (umetnički paviljon - uključujući i savremenu, primenjenu, digitalnu i alternativnu umetnost; zatvorene i otvorene galerije; muzički paviljon; mreža osmatračnica i vidikovaca), komercijalnog sadržaja (kafe, restoran, umetnički market, suvenirnica, prostor za kreativne radionice ili dečije igraonice).

Planira se izgradnja objekata javnih toaleta, priključene na gradsku infrastrukturnu mrežu, a vizuelno maskirane vegetacijom (šiblje, puzavice).

Značajan elementi pejzažnog uređenja Linijskog parka biće vrtno-arhitektonski elementi: tribine, zidovi, ograde, kapije, vodene površine i elementi sa vodom, spomenici, skulpture, pergole, nadstrešnice, rigole-kanalete, kanali...

Mogući dodatni sadržaji vrtno-arhitektonskih elemenata su: avantura park, putanja kulturno-istorijskog nasleđa, zeleni kreativni koridor, kutak za druženje i društvene igre (šah, boćanje).

Svi sadržaji parka planirani su kao javno dostupni posetiocima.

Park se povremeno može koristiti za javne, kulturne manifestacije, izložbe, dečije sajmove i u slične svrhe u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast.

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda od 13. do 27. maja 2020, a obrađivač plana je Urbanistički zavod Beograda.

Podsetimo, idejna rešenja za Linijski park izrađuju 10 timova arhitekata iz Srbije. Kako je Stojčić ranije rekao za naš portal, timovi su podeljeni, svako je dobio svoju celinu i imaće rok od 90 dana za izradu.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE