Izvor: RTS | Sreda, 13.05.2020.| 17:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kina bi do kraja 2022. trebalo da zabrani plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Kako je epidemija koronavirusa zaključala milione Kineza u kuće, mnogi su zamenu za odlazak u prodavnicu ili restoran potražili u službama za brzu dostavu. To je stvorilo nove tone otpada plastične ambalaže, i to usred kineske borbe sa đubretom, koju je nakratko prekinula borba sa koronavirusom.

Početkom godine, Kina je predstavila plan za suzbijanje plastike. Prošle godine pokrenula je akcije sortiranja otpada u velikim gradovima, a nakon što je epidemija virusa korona stavljena pod kontrolu, nastavilo se sa ekološkim zadacima.

Internet kupovina u Kini je dostigla zenit. Mala dostavna vozila jure kineskim gradovima prevozeći do kućnih pragova sve što zamislite – od hrane iz restorana, voća i povrća sa pijaca, do garderobe i elektronskih uređaja. Sve to je zapakovano u po nekoliko kutija, oblepljeno plastičnim trakama i uvijeno u razne stiropore i plastične folije koji
se ne razgrađuju ili ne recikliraju.

Prošlog meseca kineske vlasti počele su da primenjuju plan o zabrani i smanjenju korišćenja pojedinih proizvoda od nerazgradive plastike, a većinu tih proizvoda upravo koriste pomenute industrije - dostava hrane i kupovina putem interneta.

Sve to je deo šireg plana da se obuzda zagađenje plastikom do 2025. godine. Plan je ambiciozan, ali treba imati u vidu da je Kina tek 2008. prvi put započela borbu protiv takozvanog "belog zagađenja", odnosno plastike. Godišnji rast plastičnih kesa u Kini te godine bio je 20%, a danas manje od 3%.

Rešenje Kina traži i u razgradivoj plastici, ali i ona ima brojna ograničenja. Pre svega, cena: takavi materijali su tri do pet puta skuplji od obične plastike. Drugo, u ovoj oblasti je potrebno još istraživanja i razvijanja.

Biorazgradiva plastika kakvu danas poznajemo razgrađuje se u posebnim uslovima, a u prirodi joj je potrebno i po nekoliko decenija.

Ali prema tvrdnjama ovdašnjih stručnjaka, Kina može da proizvodi sve vrste biorazgradive plastike i očekuje se da se to sve postepeno uvodi, te da do kraja 2022. godine budu potpuno zabranjeni proizvodi za jednokratnu upotrebu širom zemlje. A to su, na primer, plastične čaše i slamčice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.