Izvor: Večernje novosti | Sreda, 13.05.2020.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrika alkohola Panon u Crvenki obnovila proizvodnju posle pet godina - Do kraja maja otvaranje još jednog pogona

Ilustracija (Foto: Pixabay / Kreuz_und_Quer)
Posle pet godina - upravo u vreme epidemije, zbog povećane potražnje za sredstvima za dezinfeciju - u Crvenki je ponovo počela da radi fabrika alkohola Panon. A, upravo je etil-alkohol koji se ovde proizvodi u koncentracijama od 96 i 70%, svakodnevno i po 30.000 litara, omogućio proširenje kapaciteta.

Kako najavljuje direktor Julijan Rac, do kraja maja će biti otvoren i drugi pogon, u kojem će se etil-alkoholom - u narodu poznatijem kao špiritus - na dan puniti 15.000 litarskih boca.

- U prvom pogonu trenutno proizvodimo špiritus od melase koja je nusproizvod u fabrikama šećera, a u drugom ćemo koristiti žitarice, poput kukuruza, pšenice i ostalih skrobnih sirovina. Etil-alkohol je trenutno najtraženiji dezinficijens, a prve količine smo isporučili Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i bolnicama - objašnjava Rac i podseća na to da je crvenačka Špiritana osnovana još 1923. i dugo je bila najveći proizvođač alkohola i alkoholnog sirćeta u nekadašnjoj Jugoslaviji, isporučujući svakodnevno po 50.000 litara.

Kada je potonji Panon 2003. privatizovan, uz povećanje proizvodnje i prodaje je zabeleženo i smanjenje broja radnika, pa i zarada - uz kreditno zaduživanje i stavljanje hipoteka na gotovo celokupnu imovinu firme. Od 2007, većinski vlasnik je subotički biznismen Momčilo Rajić. Radnici su 2009. štrajkovali glađu.

Trenutno je sedište Panona registrovano u Kelebiji, a firma je u postupku reorganizacije, sa poreskim dugom od 125 miliona dinara. Početkom godine, zakupac je postala Lion grupa iz Subotice, koja je zainteresovana za kupovinu crvenačke Špiritane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.