Izvor: eKapija | Sreda, 13.05.2020.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Priprema se projektna dokumentacija za brzu saobraćajnicu od mađarske do rumunske granice kroz Bačku i Banat

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da će rekonstrukcija državnog puta Kula-Vrbas, vredna skoro 5 mil EUR, biti završena u novembru ove godine. Mihajlović je najavila i izgradnju brze saobraćajnice od Sombora do granice sa Rumunijom, za koju se priprema projektna dokumentacija.

- Procene su da će ovaj projekat koštati oko 800 mil EUR, skoro kao Koridor 10 - rekla je ona, a navodi se na sajtu resornog ministrasrtva.

Podsetimo, Putevi Srbije raspisali su u februaru javnu nabavku za Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice IB reda, granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo). Ova javna nabavka je obustavljena 12. maja jer na tender nije pristigla nijedna ponuda.

Predviđeno je da se trasa gradi paralelno sa postojećim državnim putem, čija je dužina oko 175 kilometara. U planu je brza saobraćajnica u četiri trake, kojom će vozila moći da idu 100 km/h.

Zoran Drobnjak je rekao da se rekonstruiše deonica duga 10 km, kao i da se završava rekonstrukcija puta Vrbas-Feketić, dužine 9,5 km i vrednosti 3,2 mil EUR.

- U Srbiji se radi rehabilitacija 450 km puteva ove godine. Sredstva su obezbeđena iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke. Pored brze saobraćajnice na čijoj dokumentaciji radimo, priprema se i projekat rehabilitacije puta Sombor-Kula, koji će koštati oko 10 mil EUR - rekao je on.

Zeleni koridori važni, zbog čekanja na granicama gubitak od 300 mil EUR godišnje

Mihajlović je ustakla da ideja o zelenim koridorima, proizašla od zemalja članica CEFTA, Evropske unije i zapadnog Balkana, treba da doprinese bržem i efikasnijem prelasku granica, s obzirom na to da se čeka satima.

- Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila odluku o zelenim koridorima i krećemo u implementaciju. U pitanju je poseban sistem i režim kako bi se sve neophodno na graničnim prelazima obavljalo na najbrži i najefikasniji način. Mi smo to već isprobali u vreme vanrednog stanja kada je međunarodni transport u pitanju - rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da čekanja na granicama mnogo koštaju - i vremena i novca.

- Godišnje se na graničnim prelazima čeka 27 miliona sati. To zemlje zapadnog Balkana košta 300 mil EUR. Očekujemo brzu implementaciju ove odluke ka Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, a pokrenuli smo i pitanje zelenih koridora sa zemljama EU. Za mesec, dva možemo da očekujemo rezultate, jer je ovo pitanje važno za ekonomiju i privredni razvoj - rekla je Mihajlovićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.