NavMenu

Najveći procenat privremenih i povremenih poslova u EU u Hrvatskoj, najmanji u Češkoj i Rumuniji

Izvor: Tanjug Utorak, 12.05.2020. 16:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Capri23auto)Ilustracija
U državama članicama EU prošle godine je 2,3% zaposlenih, u dobi od 20 do 64 godine, imalo privremene i povremene poslove na rok ne duži od tri meseca, a najniži procenat ovakvog zapošljavanja je registrovan u Češkoj i Rumuniji, objavio je danas Evrostat.

Udeo ovakvih poslova u ukupnoj zaposlenosti je procentualno ostao realtivno stabilan tokom poslednje decenije, krećući se od 2,3% u 2009. godini do maksimalnih 2,5% u periodu 2015-2017.

Najveći procenat privremenih i povremenih poslova je među državama članicama EU od 2012. godine imala Hrvatska, gde je ta stopa 2016. dostigla čak stopu od 8%, nakon čega se ona postepeno smanjivala da bi prošle godine iznosila 5,8%, prenosi agencija Ađerpres.

Ostale zemlje EU koje su 2019. godie prijavile visok procenat nestalnih poslova su Francuska (5,0%), Španija (3,8%), Belgija (3,6%) i Italija (3,4%).

S druge strane, najmanji procenat ovakvih poslova zabeležen je lani u Češkoj i Rumuniji, po 0,2% u obe zemlje, a slede Kipar i Nemačka sa po 0,3%.

Statistički zavod EU Evrostat, procenjuje da bi podaci o stanju privremene i povremene zaposlenosti u ovom bloku mogli da se poprave narednih godina sa oporavkom ekonomije od negativnih uticaja pandemije COVID-19.

Mere izolacije preduzete za zaustavljanje širenja epidemije, primorale su mnoge poslodavce da skrate radno vreme, da privremeno obustave rad a neke čak da trajno zatvore svoja preduzeća.

Najveći procenat privremenih povremenih poslova je prošle godine registrovan u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (9,7%), trgovini na malo, transportu, delatnostima smeštaja i ugostiteljstva (2,8%), ostalim uslužnim delatnostima i delatnostima u kojima su poslodavci domaćinstva (2,4%), navodi se u informaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.