NavMenu

Zbog korone podrška programima jedinica lokalnih samouprava prepolovljena

Izvor: Tanjug Utorak, 12.05.2020. 13:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Sredstva za programe lokalnih samouprava (JLS) iz Budžetskog fonda su ove godine prepolovljena zbog otklanjanja štetnih posledica usled bolesti COVID-19, pa je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu izmenilo svoju odluku i podršku sa ukupno 509,6 miliona dinara svelo na polovinu te sume.

Kako se navodi u Izmeni odluke o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za programe lokalne samouprave, koju je objavio Službeni glasnik, 31 opština i grad biće podržana sa ukupno 182 miliona dinara, za učešće u obezbeđivanju nedostajućeg dela sredstava za nove ili započete projekte od posebnog značaja za ekonomski razvoj, investicije i zapošljavanje.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu za Tanjug da su obavestili gradove i opštine o smanjenju sredstava u Budžetskom fondu za lokalne samouprave i tražili izjašnjenje da li ostaju pri tome da započnu realizaiju projekata sa umanjenim sredstvima.

- Lokalne samouprave su pokazale veliki stepen razumevanja za novonastalu situaciju i skoro sve su rešile da ove godine započnu planirane projekte, s tim što će neke od njih nedostajuća sredstva nadomestiti iz sopstvenih budžeta ili donatorskih sredstava, a neke projekte sprovoditi fazno - kažu u resornom ministarstvu.

Jedina opština, dodaju, koja je svoj projekat odložila za bolje dane je Aleksandrovac, kojoj su provobitnom odlukom dodeljena sredstva u iznosu od 3.490.000 dinara za ugradnju lansirne protvgradne stanice na daljinsko upravljanje.

Kada je reč o drugim opštinama, Boljevac će, na primer, dobiti podršku od 13,3 miliona dinara za uspostavljanje javne svojine te opštine na nepokretnosti za potrebe kadrovskih stanova za mlade bračne parove.

Ukupno 26 miliona dinara je podrška za 12 opština i gradova za brže i kvalitetnije uvođenje e-uprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja rada organa jedinica lokalne samouprave.

Od toga najveću podršku, od po 2,6 miliona dinara, dobiće opštine Ljubovija, Lučani i Gornji Milanovac, kao i gradska opština Savski venac.


Kao pomoć opštinama i gradovima za u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija i obezbeđenje prilaza ustanovama javnih službi licima sa posebnim potrebama ukupno je za 18 JLS opredeljena pomoć od 23,4 miliona dinara.

Bajina Bašta dobija najveću podršku od 2,2 miliona dinara za manifestaciju "Drinindan", a po 2,15 miliona dinara dobijaju opštine Čajetina za koncerte za 1. Maj na Zlatiboru, i Sjenica za kulturno, gastronomsku i sportsku manifestaciju "Sjenica otvorenog srca".

Kao finansijska pomoć za projekte opština i gradova koji doprinose preventivnom delovanju u cilju zaštite imovinskih interesa jedinica lokalnih samouprava i građana raspodeljuje se ukupno 23,4 miliona dinara na 12 projekata.

Najveću podršku od po 3,2 miliona dinara dodeljeno je gradskoj opštini Obrenovac za smanjenje rizika od klimatskih promena, elelementarnih i drugih nepogoda, kao i opštini Inđija za regres troškova osiguranja useva, plodova, rasadnika i životinja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.