Izvor: eKapija | Utorak, 12.05.2020.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo koje su smernice za ulazak stranaca u Srbiju - Ne polaziti bez urađenog testa

Ilustracija (Foto: Ivana Bezarević)
Za ulazak stranaca u Srbiju biće potrebno da se Privrednoj komori Srbije (PKS) pošalje zahtev firme kao i negativan rezultat testiranja PCR testa na SARS-CoV-2, ne starijeg od 72 sata, koji je urađen u inostanstvu u referentnoj nacionalnoj laboratoriji, navela je PKS u preliminarnim smernicama prosleđenim privrednicima.

Naime, u okviru preliminarnih smernica, navodi se da zahtev firme, koji se prosleđuje PKS na imejl inocovid19@pks.rs, mora da bude dostavljen na memorandumu firme i da sadrži ime i prezime osobe (osoba) za koju se traži ulazak u Srbiju, broj pasoša i država koja je izdala pasoš, razlog dolaska, vreme i i granični prelaz ulaska u Srbiju (broj leta ili registarske oznake automobila).

Takođe u zahtevu je potrebno navesti na kojoj adresi će lice boraviti kao i adresu gde će se obavljati rad, budući da, kako se u preliminarnim smernicama navodi, dozvola omogućava boravak u mestu boravka i ograničeno kretanje do mesta obavljanja rada, pod uslovom, da je lice negativno na SARS-CoV-2 test.

U smernicama PKS, navodi se i da, ukolliko lice nije u mogućnosti da sebi obezbedi testiranje u državi iz koje dolazi, obavezna je samoizolacija od 14 dana na adresi koju prijave Komsiiji za davanje dozvola.

Napominje se i da nije moguće skratiti samoizolaciju od 14 dana testiranjem u Srbiji.

PKS će zatim, celu dokumentaciju sa svojom potvrdom dostaviti Vladinoj Komisiji za davanje dozvola za ulazak u Srbiju, u režimu primene zaštitnih mera od bolesti COVID-19, a odgovor se može očekivati u roku do 24 do 48 sati od ponošenja zahteva, piše u preliminarnim smernicama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.