NavMenu

Inovacione maske za goveda trebalo bi da smanje emisiju metana i do 60%

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 11.05.2020. 17:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivreda, a pre svega stočarstvo, smatra se jednom od industrija koja najviše zagađuje životnu sredinu i tako utiče na klimatske promene. To nije dobra vest za stočare koji se bave tovom i mlečnim govedarstvom, jer potrošači postaju sve više svesni štetnosti takve proizvodnje i prestaju da konzumiraju ovu hranu ili je jedu u manjim količinama.

Metan je gas koji je oko 30 puta jači od ugljen dioksida. Na planeti je trenutno oko 1,5 milijardi krava. Ujedinjene nacije procenjuje da 15% globalnih emisija uzrokuje stočarstvo, a značajan deo odlazi na uzgoj goveda. Iz tog je razloga kompanija Zelp iz Velike Britanije osmislila je uređaj za krave koji bi mogao da smanji emisiju ovog gasa i do 60%.

Poznato je da krave najviše metana ispuštaju kroz nos i zato je ova startap kompanija osmislila masku koja to sprečava. Izrađena je od plastike koja se savija i slična je gumi. Težina joj je svega 100 grama. Pričvršćuje se na standardni remen i stavlja tik iznad nozdrva goveda.

Grupa ventilatora koje pokreću solarne baterije, apsorbuje metan. Komora unutar maske je nalik onoj u automobilima, dakle, jednom kada je filter zasićen, taj se gas pretvara u ugljen dioksid. U njih je ubačen i GPS pomoću koje bi stočari mogli da prate svoju stoku.

Iz kompanije poručuju da će ovaj proizvod biti komercijalno dostupan sledeće godine, a Majkl Van Ambur, profesor nauke o životinjama za economictimes izjavio je kako su potrebne proverene studije koje potvrđuju njenu efikasnost.

Ova kompanija prikupila je 1,2 mil USD počela da se priprema za sertifikaciju svog proizvoda, a nakon što dobiju odobrenje, moraće da uvere stočare da kupe njihov proizvod.

Početna godišnja pretplata iznosi 45 USD (oko 4.900 dinara) po kravi, a pristup podacima za praćenje stoke putem GPS-a plaćaće se naknadno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.