Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 11.05.2020.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Unija poslodavaca Pančeva traži olakšice za mala i srednja preduzeća i preduzetnike

Pančevo (Foto: YouTube/screenshot)
Unija poslodavaca Pančeva zatražila je od gradskih vlasti da mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji nisu radili ili su radili pod izuzetno otežanim okolnostima tokom vanrednog stanja, pomogne otpisivanjem dela potraživanja i nenaplaćivanjem dela taksi, rekao je Tanjugu predsednik Unije Filip Perić.

Unija je zatražila otpis potraživanja po osnovu zauzeća površina za postavljanje letnjih bašta za ugostitelje i to od uvođenja vanrednog stanja do kraja sezone, kao i otpis takse za isticanje naziva firme i eko takse.

Zatražili su bude otpisan i poreza za imovinu privrednim subjektima koji nisu imali uslova za rad zbog vanrednog stanja.

Za firme koje su imale mnogo izazova u poslovanju zbog mera tokom vanrednog stanja Unija je zatražila umanjenje naknada za zauzeće javnih površina za trgovinske radnje, kao i u umanjenje naknada za taksi stajališta.

Unija poslodavaca zatražila je da se o njihovim predlozima izjasne Socijalno-ekonomski savet Pančeva i Privredni savet.

Perić kaže da su u Uniji svesni da se i gradski budžet puni sporije, ali smatraju da bi se novom preraspodelom moglo doći do prilike da se nađe prostor za olakšice malim i srednjim preduzećima i koje predlažu.

- Zbog specifičnosti situacije u značajnom periodu godine neće biti manifestacija koje grad finansira iz budžeta, nema ni sportskih događaja, a grad finanisira rad klubova. To su samo neki od budžetskih stavki kod kojih bi moglo doći do preraspodele budžetskog novca - rekao je on.

Gradsku odluku da naplati pola martovske zakupnine za gradske poslovne prostore i da se aprilske odrekne, Perić ocenjuje kao odličnu meru koja ima ograničeno dejstvo, jer je podrška samo delu privrede koja ima značajne probleme u poslovanju.

Na teritoriji Pančeva radi 275 frizerskih i kozmetičkih radnji i drugih uslužnih delatnosti, oko 250 taksista, 450 ugostiteljskih i smeštajnih objekata, kao i 360 teretana, igraonica i sportskih udruženja.

Ovi mali biznisi zbog mera za sprečavanje pandemije gotovo da nisu imali dinara prihoda tokom vanrednog stanja, a prema podacima Unije svaki od njih zapošljavaju od tri do pet osoba.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.