NavMenu

Italijanski gradić štampa svoj novac kako bi pomogao ljudima

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 11.05.2020. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: Gustavo Frazao/shutterstock.com)
Gradonačelnik Kastelina del Biferno, malog italijanskog grada sa samo 550 stanovnika, više od 12 godina analizira kovanje novca, a pandemija koronavirusa konačno mu je pružila priliku da testira svoje sposobnosti.

- Odlučili smo da proizvodimo novac, kako bismo osigurali da lokalna ekonomija može izdržati uticaj trenutne situacije. Ma koliko ova ekonomija bila mala, još su tri ili četiri poduzeća koja su i dalje otvorena u ovom gradu, izuzev kafića ili pabova - kazao je gradonačelnik Enriko Fratangelo za Euro News.

Novčanice "Ducati" distribuiraju se stanovnicima Kastelino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama. Već su potrošene hiljade "Ducatija" u lokalnim radnjama italijanskog gradića.

Tako svake dve sedmice trgovine šalju "Ducati" novčanice gradskom veću i za njih dobijaju odgovarajući iznos u evrima. Pet "Ducatija" vredi 5 EUR, kako bi se izbegla zbunjujuća konverzija valuta, što je olakšica posebno za starije osobe.

Gradonačelnik Fratangelo smatra da je ovo ujedno i prilika za povećanje osećaja pripadnosti gradu, jer novčanice prikazuju lokalne simbole poput crkve, javnog bazena ili statue Device Marije.


Gradsko veće Kastelino del Biferna do sada je podelilo novčanice "Ducati" za više od 200 porodica u gradu. Stanovnici ih mogu trošiti na osnovne životne namirnice, poput mesa u mesnicama, gde je do sada potrošeno gotovo 4.000 "Ducatija".

Novčanice "Ducati" štampaju se samo lokalno. Antonio Lanakone, vlasnik štamparije Linea Molise Pubblicita, objasnio je kako se zapravo proizvode.

- Koristimo papir označen žigovima, a zatim novčanice štampamo prema dizajnu dogovorenom sa upravom. Potom laminiramo papir i na kraju režemo novčanice u skladu s dogovornim dimenzijama - pojasnio je Lanakone.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.