NavMenu

Pad BDP-a Hrvatske moguć i do 20%, zemlja ulazi u period duboke recesije

Izvor: Tanjug Nedelja, 10.05.2020. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) će u 2020. sigurno pasti više od 10% a možda i do 20%. Istovremeno se očekuje i snažan pad turizma i izvoza - između 10 i 30%, smatraju hrvatski privrednici.

Hrvatska ekonomija će se oporavljati dvostruko duže od svetske, pri čemu zemlja ulazi u period duboke recesije, pokazuju rezultati prvog u nizu kvartalnih istraživanja o čekivanjima poslovne zajednice u 2020. Business Executives Quarterly Outlook (BEQO), navodi portal Seebiz, prenosi B92.

Istraživanje, koje su pokrenuli konsultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM, sprovedeno je elektronskim putem na uzorku od 200 poduzetnika, vlasnika i direktora kompanija, u periodu od 30. aprila do 6. maja, s ciljem dobjanja stavova poslovne zajednice o poslovanju u krizi, kao i preuzetničkim procenama o tome kako će se kriza odraziti na njihovo poslovanje i na privredu u celini.

Četvrtina preduzetnika ocenjuje da će pad BDP-a biti 10%, dok čak 21% smatra da će biti veći od 30%. Čak 75% preduzetnika očekuje pad u turizmu veći od 30%.

Pored toga, 46% privrednika predviđa pad izvoza za 10 do 30%, dok 25% ispitanika očekuje da će izvos pasti preko 30%.

Takođe, preduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosečne neto plate, stranih ulaganja.


Istovremeno, oni upozoravaju na rizik od rasta stope nezaposlenosti i do 30% i potencijalno povećanje indeksa korupcije na 20 do 30%.

Što se tiče vremena oporavka, najveći broj preduzetnika (61%) predviđa za hrvatsku ekonomiju tzv. "U" model, koji znači oštar pad u recesiju i dug oporavak.

Četvrtina anketiranih smatra da će do oporavka proći najmanje tri godine, dok je trećina mišljenja da će biti dovoljne dve godine.

S druge strane, hrvatski preduzetnici su optimističniji kada je u pitanju oporavak svetske ekonomije, koja će se, po njihovom mišljanju, oporaviti već za jednu do dve godine (69% ispitanika)
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.