Izvor: B92 | Nedelja, 10.05.2020.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jedinstven patent iz Ivanjice - Srpski "lonac" mogao bi da greje svaki dom jeftinije i brže

Miroljub Petrović (Foto: YouTube/Screenshot)
Čovek za koga kažu da ima zlatne ruke u skromnoj radionici od deset kvadrata, sagrađene od cigle i brvana, popravlja sve "od igle do lokomotive". Novi život daje sitnim kućnim aparatima, ali i velikim moćnim mašinama.

Međutim, ovaj vešti majstor ne samo da servisira već i konstruiše. Ono čime se ovih dana ponosi, to je "Srpski lonac", patent koji bi se mogao naći u svakom domaćinstvu, i ugrejati mnoge domove, piše RINA, prenosi B92.

- Namera mi je bila da na svim uređajima koji greju stambeni prostor , maksimalno iskoristim toplotnu energiju. Reč je o patentu koji se nadograđuje na svaki kotao i toplotu koja bi otišla kroz odžak u atmosferu, iskoristim i preusmerim na dogrevanje radijatora, bojlera, veš mašine i ostalog pokućstva - kaže Miroljub Petrović.

Prosečni gubici toplotne energije jednog domaćinstva su oko 60% odnosno samo 40% je iskorišćeno u samom sistemu, sa "Srpskim loncem" iskorišćenost toplote je znatno veća.

- U ovom ekološkom bojleru ima oko 15 metara cevi kroz koju protiče hadna voda, zagrevanjem tih cevi i toplotom koja prolazi kroz odžak, na termometru se vidi kolika je temperatura vode koja izlazi iz ovog sistema i može da zagreje celo kupatilo - naglasio je Petrović.

Ovaj patent je jedinstven u svetu, mogao bi se naći u svakom domaćinstvu, i značajno smanjiti nivo zagađenja vazduha, kao i količinu štetnih čestitica, a materijal za njegovu proizvodnju Miroljub je našao kod prvog komšije, na otpadu.

- Za ovaj izum podneo sam zahtev Zavodu za intelektualnu svojinu za zašitutu patenata, koja je u proceduri, malo je sve usporeno zbog vanredne situacije koja nas je zadesila. Ovaj svoj patent bih drage volje poklonio Republici Srbiji, za dobrobit svih građana i nadam se da će "Srpski lonac" naći put ka serijskoj proizvodnji - rekao je ovaj ivanjički konstruktor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.