NavMenu

Rim objavio plan za nacionalizaciju avio-kompanije Alitalia

Izvor: Tanjug Petak, 08.05.2020. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Italijanska vlada će u avio-kompaniju Alitalia uložiti najmanje 3 mlrd EUR svežeg kapitala, izjavio je ministar industrije Stefano Patueaneli, predstavljajući plan nacionalizacije posrnulog avio-prevoznika.

Rim namerava da ponovo preuzme kontrolu nad vazduhoplovnom kompanijom koja proizvodi gubitke i posle 11 godina privatne uprave i tri neuspela pokušaja restukturiranja.

Italijanska vlada je bila prisiljena da otkaže planiranu prodaju Alitalije budući da je ionako tešku finansijsku situaciju u kompaniji dodatno pogoršalo otkazivanje letova zbog Covida-19, koji je bacio na kolena avio-prevoznike širom sveta.

U okviru prvog italijanskog paketa podrške privredi u korona krizi, vrednog 25 mlrd EUR, vlada u Rimu je u martu vazduhoplovnom sektoru namenila 500 mil EUR, od čega će najveći deo otići u Alitaliju, prenosi Hina.

Stalna podrška države ovoj avio-kompaniji, kako bi zadržala "glavu iznad vode" podstakla je političke prepirke. Poslanici i vladini zvaničnici ne slažu se oko toga koje bi bilo najbolje rešenje za spas Alitalije, ko bi joj bio prikladan partner, odnosno treba li jednostavno dozvoliti da propadne.

- Namera vlade nije da ponovo priteknemo u pomoć. Cilj nam je da ponovo pokrenemo našeg vodećeg avio-prevoznika - rekao je ministar Patuaneli u italijanskom Senatu u četvrtak.

Dan ranije, Ministarstvo rada Italije je saopštilo da je kompanija dobila "zeleno svetlo" da do oktobra privremeno otpusti 6.622 zaposlenih.

Patuaneli je ipak naglasio da će se Rim potruditi da zaštiti sadašnji nivo zaposlenosti u Alitaliji, u kojoj trenutno radi 11.132 ljudi.

Alitalia trenutno pregovara s američkom kompanijom Delta Airlines o budućnosti zajedničkog poslovnog projekta i sa Air France-KLM o saradnji na severnoameričkom tržištu, koja ističe ovog meseca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.