NavMenu

Saveti za uspešno uzgajanje začinskog bilja

Izvor: RTS Petak, 08.05.2020. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Madlen/shutterstock.com)Ilustracija
Lekovito bilje se koristilo od davnina i, uprkos razvoju hemije nikada nije napušteno. Danas zbog koronavirusa mnogi danima na internetu traže idealnu kombinaciju čajeva ili smutija koji se pravi od voća i lekovitog bilja. Kako bi vam sveže lekovito bilje bilo na dohvat ruke i uspevalo na prozoru ili terasi, istraživali smo kako se gaji i ko voli sunce, a ko hlad.

Nana, ruzmarin, žalfija, majčina dušica i origano, su biljke koje preko cele godine daju prinos. Za njih nema zime. Uspevaju i napolju i u kućnim uslovima. Dovoljna im je jedna daska na prozoru, kutak na terasi, a naravno, sve se lepše širi kada je u bašti. Uz malo nege i mašte, baštica začinskog bilja može biti najlekovitiji, najmirisniji i najdekorativniji deo našeg životnog prostora.

Lavanda je korisna za mirisne kesice, nana za limunadu, žalfija za čaj, mirođija za čorbu, smilje za negu lica, a matičnjak vole i pčele...

Začinsko bilje ne voli tvrdo tlo. Zemlja treba da bude propusna. Kada ga sadimo direktno u baštu to i nije problem, jer u bašti voda otiče, a, u uzdignutim lejama zemlja se još više cedi.

Bitno je, takođe, kombinovati biljke, da jedna drugu ne bi ugušile. Nana i žalfija se dosta šire, pa ih treba saditi same ili malo dalje od drugih biljaka.

Biljke se mogu i grupisati. Kod grupisanja biljaka treba voditi računa o istim potrebama biljaka. Neke traže više toplote, a druge više vlage kao što su vlašac, origano i bosiljak. Saksija treba da bude plića a šira, ali pre sadnje prvo se uradi drenaža.

Važno je da koren ne bude u vodi, ako previše zalijemo. Zato se koriste glinene kuglice a u supstrat se može dodati kokosov treset, koji daje dodatnu rastresitost i zadržava hranljive sastojke.


Čuvajte bilje i tokom zime

Porodica Matić više od 25 godina gaji začinsko bilje. Sin Veljko se priključio poslednjih pet godina i glavni "začin" u njegovom poslu je istrajnost, a najbolji, onaj koji je svež.

- U kupljenim saksijama biljke mogu biti 10 do 15 dana i posle ih treba presaditi u veću saksiju. Bitno je da se obezbedi dosta svetlosti. Ruzmarin, lavanda i majčina dušica mogu po ceo dan da budu na svetlosti, dok bosiljak, do nekih 12 sati, dok ne počne direktno zračenje sunca. Tokom cele godine biljke se režu i one će stalno da izbacuju nove izdanke. Tokom zime ih ne treba mnogo zaliviti, jednom nedeljno pomalo - objasnio je Veljko Matić, proizvođač začinskog bilja.

Biljke posađene u bašti orezuju se zimi na visinu od pet centimetara, da bi na proleće krenule mlade biljke. One u saksijama seku se do ivice saksije.

Sveže začinsko bilje - što više režemo, više i bolje raste a ukus je intenzivniji. Ali i kada je sušeno iz naše bašte, užitak je veći.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.