NavMenu

Fabrika šećera Viro u Virovitici prekida proizvodnju šećera od šećerne repe

Izvor: Poljoprivreda.info Petak, 08.05.2020. 13:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milosz_G/shutterstock.com)Ilustracija
Fabrika šećera Viro u Virovitici u Hrvatskoj prestaće da proizvodi šećer iz šećerne repe, piše portal Lider. Ovim bi se nastavio trend zatvaranjanja šećerana u Evropi.

Nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u kompaniju Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, u kojoj Tvornica šećera Osijek d.o.o. u vlasništvu Žito grupe Osijek ima 40% udela, a Viro tvornica šećera Virovitica d.d. i Sladorana Županja d.o.o., koja je u vlasništvu Tvornice šećera Viro Virovitica, imaju 60% udela, započela je racionalizacija poslovanja grupe.

Posledice racionalizacije najviše će se osetiti u Virovitici, jer tamošnja šećerana od prošle nedelje ima samo oko 60 zaposlenih. Jasno je da jesenje kampanje prerade šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti.

Spekuliše se da bi se u ovoj šećerani šećer mogao proizvoditi od šećerne trske, ali je ta tzv. "žuta kampanja" pod velikim znakom pitanja.

Virovitička šećerana je inače tehnološki najnaprednija u Hrvatskoj, ali to je nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja većine radnika, koji mogu tražiti novi posao ili ići u penziju, ako imaju uslove.

Kada je reč o razlozima, najviše se govori o premaloj proizvodnji šećerne repe na području koje gravitira fabrici. Već godinama poljoprivredna politika zanemaruje važnost intenzivnijeg subvencionisanja proizvodnje šećerne repe, te pod pritiskom snažnog lobija iz "starih" članica EU dozvoljava da hrvatska proizvodnja šećera praktično prestane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.