NavMenu

Turistički vodiči ostaju bez državne pomoći?

Izvor: Politika Nedelja, 10.05.2020. 21:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Turistički vodiči jedna su od najugroženijih struka od posledica virusa korona, tvrdi u svom pismu upućenom redakciji Politike grupa licenciranih vodiča.

Jer, za razliku od ugostitelja, hotelijera i prevodilaca, oni rade samo u doba turističke sezone, kada jedino i ima posla. Situaciju im dodatno otežava i to što Zakon o turizmu dozvoljava više načina njihovog radnog angažovanja.

- Pandemija nas je zadesila u vreme početka turističke sezone i ostavila bez ikakvih prihoda u trenutku kada smo već bili na izmaku sredstava. Uz to, najveći broj kolega radi ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili na osnovu ugovora o autorskom delu, odnosno o delu, što je i jedini način da radite za državne organe i ostvaruje se preko Udruženja turističkih vodiča Srbije, najstarijeg i najozbiljnijeg udruženja naše struke - poručuju vodiči i podsećaju da su nadležni najavili da niko ko je ovako angažovan nema osnova da dobije pomoć države. Tako su, tvrde, svi sezonski poslovi automatski postali nezakonski, a način na koji država propisuje da se vodiči mogu angažovati za tu istu državu odjednom je postao neprihvatljiv.

- Činjenica je da smo svi mi bez ikakvih prihoda i veliko je pitanje kada ćemo uopšte biti u mogućnosti da radimo i zaradimo. Penzioneri, koji su oslobođeni plaćanja dospelih obaveza za vreme trajanja vanrednog stanja, trenutno su u boljoj poziciji od nas. Tužno, ali tačno. Oni imaju bar nekakav prihod - kažu turistički vodiči.

Na svoja obraćanja nadležnim institucijama odgovore nisu dobili pa je, objašnjavaju, obraćanje medijima jedini način da skrenu pažnju na probleme svoje struke.

- Zašto je izostala pomoć za turističke vodiče? Po ko zna koji put su veliki igrači zaštićeni, a pojedinci, ma koliko važni činioci u tom mehanizmu, ostaju na marginama kad je potrebna pomoć - ističu vodiči.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.