Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.05.2020.| 18:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fijasko svetske turističke privrede - Pad do 80%

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi da padne za 60 do 80% ove godine zbog pandemije korona virusa, objavila je Svetska turistička organizacija (WTO), srezavši oštro svoju prethodnu prognozu.

Ograničenje putovanja i zatvaranje aerodroma i državnih granica širom sveta radi suzbijanja virusa Covid-19 gurnuli su su međunarodni turizam u najgoru krizu od 1950.dodine kada je počela da se void ova evidencija, navodi se u saopštenju te organizacije UN, prenosi Gardijan.

Međunarodni dolasci turista opali su u prva tri meseca ove godine za 22%, a samo u martu za 57%, pri čemu su najveći pad zabeležile Azija i Evropa, napominje ova organizacija sa sedištem u Madridu.

- Svet se suočava sa neviđenom zdravstvenom i ekonomskom krizom. Turizam je teško pogođen, a milioni radnih mesta su u riziku u jednom od najintenzivnijih sektora privrede - kaže generalni sekretar WTO Zurab Pololikashvili

Najteže posledice, otkako je izbila epidemija krajem 2019. godine u Kini, pretrpele avio-kompanije jer je većina letova obustavljena, ali štete trpe i hotelijeri, organizatori krstarenja i turistički operateri.

WTO je početkom godine prognozirala da će međunarodni turizam zabeležiti rast od 3 do 4% 2020. godine, ali je zatim preinačila svoju procenu krajem marta, predviđajući pad od 20 do 30%.

Sada poručuje da će pune razmere pada međunarodnog turizma zavisiti od trajanja ograničenja putovanja i zatvaranja granica.

Prema najboljem scenariju, ukoliko ograničenja putovanja počnu da se ublažavaju početkom jula, međunarodni turistički dolasci mogli bi da padnu za "samo" 58%, a ako ove restriktivne mere budu ukinute tek početkom decembra, pad će biti veći od 78%, prenosi Gardijan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.