Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.05.2020.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rast premije osiguranja 2,1 milijardu dinara - Osiguranje objekata u izgradnji beleži najveći rast

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)
U prvom kvartalu ove godine ukupno je ostvareno 26,5 milijardi dinara sopstvene premije osiguranja, što uz 403 miliona dinara premije primljene iz saosiguranja predstavlja rast od 2,1 milijardi dinara ili 8,5% u odnosu na isti period prethodne godine, pokazala je analiza Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije.

Rast je ostvaren u vrednosti od 1,5 milijardi u neživotnom i 600 miliona dinara u životnom osiguranju.

- Što se tiče neživotnog osiguranja, uočava se i dinamičan rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, osiguranja useva i plodova, opšte odgovornosti i kaska, a posebno ohrabruje i dvocifreni rast premije životnih osiguranja - kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Najintenzivniji rast se beleži u tarifi "Ostala osiguranja imovine" i to najviše u vrsti "Osiguranje objekata u izgradnji", što još jednom ukazuje na to, kažu u PKS, da su privredni rast u celini i rast tržišta osiguranja u čvrstoj korelaciji.

Najveći udeo i dalje ima premija osiguranja od autoodgovornosti, sa oko 7,2 milijarde dinara, što čini oko 35% ukupne premije neživotnih osiguranja ostvarenih u prvom kvartalu ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.