Izvor: Tanjug/B92 | Sreda, 06.05.2020.| 21:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji - Evo koje mere ostaju na snazi

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Narodna skupština Republike Srbije ukinula je večeras, 6. maja, vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa. Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, dok protiv nije bio nijedan glas.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešće u krivičnom postupku.

Takođe, nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.


Uredbe koje su ukinute

Ukidanjem vanrednog stanja u Republici Srbiji prestale su da važe neke uredbe donete za vreme njegovog trajanja, među kojima i mnoge ekonomske.

Neke uredbe koje su prestale da važe donošenjem ovog zakona su ona o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19, kao i ona o korišćenju finansijskih sredstava budžeta Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

Takođe, ukinuta je i Uredba koja je ograničavala maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja. Ovo znači da više neće važiti najviše propisane cene maski i rukavica.

Ukinuta je Uredba o dodatnom zaduživanju za vreme vanrednog stanja uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu i davanjem garancija Republike Srbije.

Kada je reč o transportu robe, Uredba o ispravama koje moraju da prate robu u prevozu za vreme vanrednog stanja takođe je ukinuta.

Uredbe koje su na snazi

Ekonomske uredbe koje nastavljaju da važe do stupanja na snagu odgovarajućih zakona su Uredba o ulaganju za vreme vanrednog stanja deviznih sredstava kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita, prenosi b92.

Takođe, na snazi su i Uredba o pomeranju rokova za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti.

Do daljeg nastaviće da važe i Uredba o pomeranju roka za podnošenje tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja za vreme vanrednog stanja, Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Takođe, na snazi su i Uredba o potvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije Covid-19, Uredba o merama u drumskom saobraćaju, Uredba o pomeranju rokova za održavanje redovne sednice skupštine privrednog društva i dostavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja privrednih društava, zadruga, drugih pravnih lica i preduzetnika, kao i rokova za podnošenje prijava za porez na dobit i poreza na prihod od samostalne delatnosti, važenja licenci ovlašćenih revizora i licenci za vršenje procene vrednosti nepokretnosti koje ističu za vreme vanrednog stanja.

Nastavljaju da važe i Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled bolesti Covid-19, Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usred bolesti Covid-19, Uredba o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti Covid-19.

Na snazi su i Uredba o izmeni opštih prihoda i primanja, rashoda i izdataka budžeta Republike Srbije za 2020. godinu radi otklanjanja štetnih posledica usled bolesti Covid-19, Uredba o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica, kao i Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti Covid-19.

Ostale odredbe Ukaza možete pogledati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE