NavMenu

Konzorcijum iz tri države pobedio Kineze na tenderu za gradnju puta u Hrvatskoj

Izvor: Indikator Sreda, 06.05.2020. 16:36
Komentari
Podeli
Ilustracijia (Foto: ssguy/shutterstock.com)Ilustracijia
U "Hrvatskim cestama" u utorak, 5. maja su doneli odluku da najskuplji put u Hrvatskoj, deonicu D-403, od čvora Škurinje do luke Rijeka gradi konzorcijum firmi iz Slovenije, Hrvatske i BiH – Kolektor CPG, GP Krk i Euro-Asfalt koji su za taj posao ponudili 456,3 miliona kuna bez PDV-a (oko 61,6 mil EUR).

Na nadmetanje za gradnju tih 2.977 metara glavne trase i 380 metara vezivnog puta stiglo je pet ponuda, koje su otvorene sredinom decembra prošle godine. Procenjena vrednost radova iznosila je 461 milion kuna (62,2 mil EUR), a gradnja te deonice je tako skupa zbog objekata među kojima su tunel Podmurvice (1.253 m) vijadukt Piopi (316 m), vijadukt Mlaka (144 m), kao i pružni podvožnjak dužine 56 metara.

Osim konzorcijuma čija je ponuda na kraju i odabrana, za gradnju puta koji je strateški važan za luku Rijeka, stigle su i ponude China Road nad Bridge Corporation (CRBC) koji već gradi Pelješki most, a Kinezi su za taj posao ponudili cenu od 469 miliona kuna (63,3 mil EUR).

Firma za puteve iz Slavonskog Broda u zajednici s turskom kompanijom Yapi Merkezi Insaat Ve Sanay ponudila je 574,7 miliona kuna (77,6 mil EUR). Italijanski konzorcijum kojeg čini Rizzani de Eccher i Consorzio Infrastrutture S.C.A.R.L. ponudio je pak 478,7 miliona kuna (64,6 mil EUR), a austrijski Strabag 511,1 milion kuna (69 mil EUR). Sve te ponude su odbijene jer prelaze procenjenu vrednost radova.

Kao i većinu drugih velikih nadmetanja i ovaj su obeležile i usporile žalbe na dokumentaciju, kojih je bilo ukupno tri.

Put D-403 najskuplji je u Hrvatskoj u odnosu na dužinu trase, zbog izuzetno zahtevnog terena kojim prolazi.

Gotovo cela trasa je pod zemljom ili u vazduhu – u svega tri kilometra dužine biće izgrađen tunel Podmurvice sa tri trake, dug 1.253 metra, dva vijadukta, Piopi i Mlaka, ukupne dužine oko 500 metara, kao i podvožnjak ispod železničke pruge, dug oko 60 metara.

Gradnja tunela Podmurvice zahteva posebnu tehnologiju bušenja, jer on prolazi ispod više stambenih zgrada, a pripreme za gradnju uključuju i otkup i rušenje nekoliko desetina porodičnih kuća.

Put D-403 je sastavni deo projekta Rijeka gateway, odnosno izgradnje novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, koji bez njene izgradnje ne može dobiti upotrebnu dozvolu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.