Izvor: eKapija | Sreda, 06.05.2020.| 16:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ambasadori EU dali zeleno svetlo - Crnoj Gori 60 miliona, a BiH 250 mil EUR pomoći

(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Ambasadori Evropske unije potvrdili su predlog Evropske komisije o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu do 3 mlrd EUR za deset partnera iz procesa proširenja i EU susedstva, kako bi se sanirale ekonomske posledice koje je izazvala pandemija novog koronavirusa. Crnoj Gori će pripasti 60 mil EUR.

Kako ističu u Evropskom savetu, finansijska pomoć biće pružena u obliku zajma po veoma povoljnim uslovima. Usvojeno je da Albanija dobije 180 mil EUR, Bosna i Hercegovina 250 miliona, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, KiM 100 miliona, Moldavija 100 miliona, Crna Gora 60 ​​mil EUR, Severna Makedonija 160 miliona i Tunis 600 mil EUR.

- Pomoć EU, uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, doprineće jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za usmeravanje resursa za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa - navodi se u saopštenju.

Sredstva će biti na raspolaganju dvanaest meseci i biće isplaćena u dve rate. Maksimalno prosečno dospeće zajma će biti 15 godina. Pomoć će biti definisana memorandumom o razumevanju, koji će biti usaglašen između svakog partnera i Komisije.

Predlog pre stupanja na snagu treba da usvoje Evropski parlament i Savet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.