NavMenu

PKS: Startuju mere za oživljavanje turističke privrede

Izvor: Beta Sreda, 06.05.2020. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije (PКS) u predstojećem periodu radiće na pripremi mera podrške tim delatnostima koje su zbog pandemije bile potpuno neaktivne ili tek počinju da rade, najavila je danas PKS. U ugostiteljstvu je 90% objekata bilo zatvoreno zbog zabrane rada tokom epidemije.

Petar Gajić, predsednik Grupacije pružalaca usluga hrane i pića PКS i vlasnik restorana Petar at Tika’s je ukazao da je neophodno da ugostitelji shvate da se sada radi pod drugačijim uslovima.

Naglasio je da je prioritet ispunjavanje higijenskih zahteva u skladu s preporukama da ne bi došlo do pojave zaraze virusom i ponovnog zatvaranja objekata.

Ljubiša Nešovanović, predsednik Grupacije turističkih agencija PКS i vlasnik turističke agencije Robinzon, rekao je da će "usvajanje Uredbe o zamenskim putovanjima pomoći da opstane turistički sektor i da se zaštite prava korisnika".

On je zahvalio PKS na posebnom angažmanu da se u saradnji sa resornim ministarstvom i YUTOM, dođe do jedinstvenog dokumenta koji će pomoći tom sektoru da nastavi da posluje, a korisnicima da zaštite svoje interese.

- Kao savesni turistički poslenici, otvaraćemo destinacije jednu po jednu, shodno situaciji s pandemijom, a prva na redu je Grčka - kazao je Nešovanović.

Dodao je da će agencije u julu biti spremne da organizuju sopstveni prevoz, a potom se očekuje regulativa za avio i autobuski, s obzirom na predviđene dodatne troškove zbog polovične popunjenosti kapaciteta u uslovima propisanih mera zaštite.

Po proceni YUTA, turističke agencije imaće gubitak između 5 i 7 mil EUR dobiti od početka godine do kraja maja.

- Za veliki broj turista, destinacija za odmor ove godine biće domaće banje, jezera, etno-domaćinstva i planine, pa će Udruženje za turizam PKS pružiti podršku i vlasnicima kategorisanih apartmana da obezbede kontinuiranu ponudu tokom cele godine - rekla je sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković.

Dodala je da se radi na povezivanju privrednih subjekata iz različitih privrednih grana da bi se stvorila dodatna vrednost, povećala proizvodnja i unapredio kvalitet turističkih proizvoda Srbije.

- Povezivanjem lokalnih proizvođača etno-hrane s vinarima, proizvođačima suvenira, galerijama, muzejima u Srbiji, etno-turistički proizvod dobija novi kvalitet - ukazala je ona.


U saopštenju PKS je istaknuto da se aktivno radi i na podršci manifestacionom turizmu, s obzirom na otkazane događaje u ovoj godini.

U Srbiji se godišnje organizuje 17.000 skupova, od čega je 2.000 sportskih manifestacija i 15.000 kongresa i korporativnih događaja. Taj sektor zapošljava oko 10.000 ljudi i petostruko više honorarnih angažmana.

Od 380 kategorizovanih hotela u Srbiji, od 17. marta ne radi 340, dok je 40 svoje kapacitete preorijentisalo za smeštaj medicinskog osoblja tokom pandemije.

Po podacima Udruženja za turizam PKS, u tom sektoru posluje 33.793 kompanija i preduzetnika.

Izvoz turističkih usluga Srbije već deceniju beleži stalni rast i u 2019. godini vrednost je dostigla 1,4 mlrd EUR, što čini 20,9% ukupnog izvoza usluga Srbije.

Srbiju je 2019. godine posetilo rekordnih 3,7 miliona turista.

U aprilu 2020. godine ukupno je u oblasti turizma i ugostiteljstva poslovalo blizu 8.000 privrednih društava i oko 26.000 preduzetnika, navela je PKS.

U januaru ove godine, u odnosu na isti mesec 2019, broj dolazaka turista bio je veći za 24,2% u februaru za 18,9%, dok je u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, zbog pandemije, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka turista prepolovljen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.