Izvor: Beta/Tanjug | Sreda, 06.05.2020.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Država će se dodatno zadužiti, spremni i za gori scenario korona-krize

Siniša Mali (Foto: YouTube/screenshot)
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija ima stabilne finansije, da može da ispunjava sve svoje obaveze u zemlji i prema inostranstvu i da ima spreman odgovor i na gori scenario krize u svetu usled pandemije korona virusa nego što se sada prognozira.

On je na konferenciji za novinare rekao da je optimista i da se može očekivati da ove godine Srbija umesto pada ima rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Naše projekcije su uvek mnogo konzervatnivije i gore nego što stvarno očekujemo. Pokrenuli smo ekonomiju ranije nego što smo očekivali i možemo se nadati boljim rezultatima - kazao je Mali i dodao da je i javni dug pod kontrolom i da će do kraja godine biti 58,4% BDP-a.

Prema njegovim rečima planirana su dodatna zaduženja države u evrima u vrednosti 3 mlrd EUR, kao i u domaćoj valuti u vrednosti 455 milijardi dinara.


Isplata minimalaca

Ministar je najavio je da će sutra biti uplaćeno približno 32 milijarde dinara za prvi minimalac za 1.055 miliona zaposlenih.

Mali je na konferenciji rekao da će Vlada sutra uplatiti na račun svih preduzeća, koja su izrazila želju da im država pomogne, prvu minimalnu zaradu za sve zaposlene u tim preduzećima, odnosno za 232.000 privrednih subjekata.

On je objasnio da pravo na pomoć države imaju preduzetnici, paušalci, poljoprivrednici, mikro, mala i srednja preduzeća, a uslov je da nisu smanjili broj zaposlenih za više od 10%.

Ministar je naveo da su te firme tražile i da se odloži plaćenje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 29,5 milijardi dinara, kao i plaćanje poreza na dobit u iznosu od 3,3 milijarde dinara.

Dodao je da će 15. maja biti isplaćeno 100 EUR penzionerima i korisnicima socijalne pomoći, dok će za ostale građane koji žele ovu pomoć prijava krenuti od 15. maja i trajaće do 5. juna.

Takođe, je najavio i dodatnu pomoć nekim sektorima, poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i logistike, o čemu će se u ponedeljak razgovarati u Privrednoj komori Srbije.


Bez posla ostalo 7.317 ljudi

Mali je na dašanjoj konferenciji izjavio je da se Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) od početka vanrednog stanja javilo 7.317 ljudi koji su ostali bez posla.

Na konferenciji za medije u Vladi Srbije, Mali je rekao da je država uspela da spreči povećanje broja nezaposlenih u vreme virusa korona zahvaljujući paketom pomoći od 5,1 mlrd EUR što je mnoge, kaže, zadržalo na poslu.

On je istakao i da se, prema podacima Privredne komore Srbije, u poslednje dve nedelje 52.900 radnika vratilo na posao u 512 kompanije.

Mali je naveo i da se na gradilištu Beograda na vodi vradilo 2.100 radnika, što je, kaže, isti nivo kao i pre virusa korona.


Pomoć avio-kompaniji Air Serbia

On je najavio pomoć države nacionalnoj aviokompaniji Air Serbia, gde je manjinski partner Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i istakao da još nije utvrđeno koliko će iznositi ta pomoć i kako će se realizovati.

- Moguće je da i da ćemo kupiti neki avion - rekao je Mali.

Mali je na pitanje novinara da li je realno da avioni Air Serbia polete između 25. maja i 1. juna rekao da se "ta kompanija sprema da poleti tamo gde može da sleti".

- Najavljeno je otvaranje beogradskog aerodroma Nikola Tesla za 18. maj, a letovi kompanije Air Serbia zavise i od otvaranja aerodroma drugih zemalja - rekao je Mali.

Dodao je da su rađene konzervativne projekcije u koje je uključena socijalna distanca i da će se "videti od leta u jedan po jedan grad".

- Nama je cilj da Air Serbia poleti što pre u što većem kapacitetu - rekao je Mali.


Rešenje za slobodne umetnike

Ministar je izjavio da će najkasnije sutra država izaći sa rešenjem za slobodne umetnike.

- Razgovarao sam i sa premijerkom o tome, nije bilo jednostavno, jer je njihov pravni status relativno nedefinisan, ali danas, a najkasnije sutra izaćićemo sa rešenjem za njih - rekao je Mali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.