Izvor: Novosti | Sreda, 06.05.2020.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preminuo arhitekta Spasoje Krunić

(Foto: YouTube/screenshot)
U Beogradu je juče (5. maja 2020. godine) u 81. godini preminuo Spasoje Paja Krunić, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u penziji, redovni član Akademije inženjerskih nauka, predsednik Gradske vlade Beograda (1997-2000), potpredsednik prelazne Vlade Srbije (2000-2001), poslanik u skupštinama Srbije (1997-2000) i SR Jugoslavije (2000-2004), predsednik Političkog saveta i član Predsedništva Srpskog pokreta obnove.

Krunić je rođen 1939. godine u Nikšiću. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta, na kojem je kasnije postao predavač i šef Katedre za arhitektonsko i urbanističko projektovanje.

Krunić je projektovao više od 50 objekata i zdanja, među kojima su i Spomen-park u Kraljevu, Komandno-operativni centar MUP-a u Beogradu, Prihvalitište za strance u Padinskoj skeli, palata Zora na uglu Makenzijeve i Kneginje Zorke u Beogradu, poslovni objekat u Knez Mihailovoj 30 i motel Koral kod Arilja.

U neka od njegovih najznačnijih arhitektonskih dela svrstavaju se i nezavršeni hram Hrista Spasa u Prištini, čija je gradnja prekinuta 1999. godine, i Spomen-dom na Ravnoj gori, za čiji je projekat dobio prestižno priznanje "Borbinu nagradu za arhitekturu", za najbolje ostvarenje u 2000. godini.

Među brojnim nagradama i priznanjima koja su dodeljena ovom stvaraocu, ističu se Velika nagrada Srbije za primenjenu umetnost i dizajn; Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda; Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za životno delo; Nagrada za životno delo, ULUPUDS-a; Priznanje za arhitektonski događaj godine Društva arhitekata Beograda i "Dobrovićeva nagrada", Asocijacije srpskih arhitekata.

Kruniću je 2016. godine uručen orden Svetog Save, visoko odlikovanje Sinoda Srpske pravoslavne crkve za nesebično zalaganje na izgradnji i obnovi hramova i crkvenih objekata na području Beograda, posebno u svojstvu predsednika Građevinskog odbora za uređenje hrama Svetog Marka na Tašmajdanu.

Spasoje Krunić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.