NavMenu

Pulicerova nagrada za priču o policijskoj zaštiti na Aljasci - Reutersu nagrada za fotografiju

Izvor: Radiosarajevo.ba Utorak, 05.05.2020. 16:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)Ilustracija
Anchorage Daily News i ProPublica osvojili su Pulicerovu novinarsku nagradu za javni servis otkrivši da jedna trećina sela na Aljasci nema policijsku zaštitu, dok je Reuters dobio foto nagradu za vest za prošlogodišnje nasilne demonstracije u Hong Kongu.

Serija članaka lista Anchorage Daily News, koja je uključivala i otkrića istraživačkog portala ProPublica, otkrila je žestoko seksualno zlostavljanje u selima na Aljasci u kojima žive uglavnom starosedeoci, a gde praktično nema nikakvih snaga reda.

The Courier-Journal iz Kentakija odneo je nagradu za reportažu o stotinama oprosta koje je u poslednji trenutak dodelio bivši guverner Matt Bevin. Nagrada za istraživačko izveštavanje otišla je u ruke novinaru New York Timesa Brianu Rosenthalu, koji je otkrio kako je predatorsko pozajmljivanje uništilo živote hiljadama njujorških vozača taksija, prenose agencije.

Pulicerova nagrada za fotografiju Reutersu, sastavnici Thomson Reutersa, osma je nagrada od 2008. i peta u poslednje tri godine. Za svoje pokrivanje protesta u Hong Kongu, koji su se razvili iz strahovanja da Kina namerava ograničiti slobode u Hong Kongu, novinari Reutersa bili su i finalisti za međunarodnu nagradu za izveštavanje, koju je naposletku osvojio The New York Times.

Pulicerove nagrade, najprestižnije nagrade u američkom novinarstvu, dodeljuju se od 1917. godine, kada ih je oporukom ustanovio novinski izdavač Joseph Pulitzer. Objava dobitnika u ponedeljak kasnila je dve nedelje jer su neki novinari od 18 članova odbora, pokrivali pandemiju koronavirusa te su trebali dodatno vreme za evaluaciju.

U normalnim vremenima objava dobitnika nagrade zbivala se pred mnoštvom ljudi na Univerzitetu Columbia u New Yorku. U ponedeljak je Dana Canedy, koja upravlja dodeljivanjem nagrada, objavila dobitnike iz svoje dnevne sobe u video obraćanju.

- Ironično, nagrade su prvi put predstavljene u junu 1917, manje od godine dana od izbijanja španskog gripa 1918. - kazala je Canedy.

- Tokom ovogodišnjeg razdoblja nesigurnosti bez presedana u jednu smo stvar bili sigurni - u to da novinarstvo nikada ne staje - kazala je.

Nagrada za javni medij se smatra najpoželjnijom nagradom među 15 novinarskih kategorija. Nagrade Pulicer dodeljuju se, takođe, u sedam kategorija za knjigu, dramu i muziku.

Po prvi put odbor je dodelio nagradu za "audio izveštavanje", koja je dodeljena radijskom show-u This American Life kao i reporterima Los Angeles Times i Vice News-a za epizodu u kojoj istražuju politiku Trampove administracije "Ostani u Meksiku" koja je zaustavila desetine hiljada tražitelja azila s južne strane meksičko-američke granice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.