NavMenu

Muzika iz Titanika na tamburaški način (VIDEO)

Izvor: RTV Utorak, 05.05.2020. 11:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / analogicus)Ilustracija
Da je vojvođanska tambura instrument koji ne poznaje granice muzičkih žanrova, pokazali su mladi tamburaši, studenti Muzičke akademije u Novom Sadu. Tokom trajanja karantina, mladi Somborac Marko Parčetić osmislio i muzički oblikovao, a potom je usledilo i snimanje, za tamburu netipične popularne melodije.

U nekoliko vojvođanskih gradova, Marko i njegovi prijatelji sa novosadske muzičke akademije, snimili su deonice jedne popularne filmske melodije a potom je u Somboru, u produkciji takođe Somborca akademca, u kućnim uslovima nastalo moćno tamburaško sazvučje.

Titanik je zaplovio kroz tamburašku filharmoniju. U ulozi kormilara je aranžer i tamburaš iz Sombora, Marko Parčetić a u posadi mladi akademci iz Novog Sada, Đurđeva, Šida i Bačkog Brega.

- Za samo nedelju dana sam uradio orkestraciju, odnosno aranžman, kontaktiramo sam svoje prijatelje tamburaše i odmah im podelio note - objasnio je Marko Parčetić.

Moćan huk tambura, asocijacija je na pravu tamburašku filharmoniju kako je projekat i nazvan, iako su je odsvirali samo pet mladih muzičara.

Milica Lerić, članica jednog ženskog tamburaškog sastava, rado se odazvala Markovom pozivu i tamburaškom izazovu.

- Tu dolazimo do jedne zanimljive situacije, da jednu istu deonicu treba da odsviramo više puta i to na malo drugačiji način, odnosno artikulaciju drugačiju. I eto, pored basa, snimala sam deonice prima, takođe više puta da bi se dobio utisak da što više ljudi svira. Dakle, nas petoro smo se smenjivali sa deonice na deonicu - kaže Milica koja u tamburaškoj obradi pesme iz filma Titanik svira dva instumenta, tamburaški bas i prim tamburicu.

Raspis aranžmana jedna je od najvećih Markovih ljubavi, još od srednje škole. Često ih priprema uz klavir a njegovi aranžmani su uvek izazov koji njegovi prijatelji muzičari rado prihvataju.

- Ovaj projekat je bio jedna lepa ideja da se spoji zvuk tradicionalnog instrumenta kao što je tambura sa modernijim zvukom kao što je tema iz "Titanika" . Marko je neko ko uvek ima fantastične ideje i svi žele da sarađuju sa njim. Upravo jedna od tih ideja bila je i ova. Nadamo se da je ova mala ekipa ali odabrana, uspela da prenese deo ideje slušaocima - objasnila je Novosađanka Branka Biberčić, koja je u projektu svirala kontru.

Petar Tanacković iz Šida, koji je u kompoziji iz "Titanika" odsvirao deonice na E bas primu, kaže da ga je Marko pozvao da radi na projektu gde tamburu prikazuju kroz izvođenje drugačijeg repertoara:

- Sa njim i producentom Vladimirom je uvek lepo raditi i nadam se da će biti još takvih lepih prilika. Ideja ovog projekta jeste to da, prvenstveno mladim ljudima, prezentujemo tamburu u drugom svetlu, upravo da na jedan, popularniji način prezentujemo tamburu i funkciju tamburaškog orkestra na drugačiji način.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.