Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 04.05.2020.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Među IT kompanijama, 9 od 10 nije otpustilo nijednog radnika

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Čak 90% IT kompanija u Srbiji nije otpustilo nijednog radnika zbog pandemije, pokazaju rezultati istraživanja o uticaju korona virusa na tržište rada.

Istraživanje su prve nedelje aprila sproveli sajtovi HelloWorld.rs i Poslovi Infostud, a u anketi su učestvovale 73 IT kompanije koje posluju na domaćem tržištu.

Od anketiranih kompanija, 90% njih nije otpustilo nijednog radnika za sada, a 71% ispitanih, kako su naveli, neće pauzirati razvoj svojih novih proizvoda i usluga tokom ove krize.

U dve petine IT kompanija aktuelna kriza dovodi kratkoročno održivost njihovog biznisa u rizik, ali 44% privrednih subjekata IT industrije smatra da COVID-19 nije opasnost za njihov posao.

U svakoj četvrtoj kompaniji posao mogu da dobiju samo oni koji konkurišu na takozvane kritične pozicije u firmi, dok 22% njih otvara nova radna mesta kao i do sada.

Interesantno je, navodi se, da četiri odsto anketiranih IT poslodavaca zapošljava više nego ranije.

- Svakako jedna od najperspektivnijih grana privrede u Srbiji, IT industrija, pokazala je izuzetnu vitalnost i održivost tokom pandemije Koronavirusa. To nedvosmisleno dokazuje podatak da čak 71% od anketirane 73 IT kompanije na domaćem tržištu neće pauzirati razvoj svojih novih proizvoda i usluga tokom ove krize. I, ne samo to, 90% IT firmi nije otpustilo nijednog radnika za sada - navodi se u istraživanju "Uticaj pandemije virusa COVID 19 na tržište rada u Srbiji.

Kako su se izjasnili poslodavci iz IT sektora, gotovo polovina, reklo je da će im razmimoilaženja u odnosu na planirane finansije za 2020. godinu biti "umereno manja" u odnosu na projekcije, a u 16% IT firmi će "dostići plan".

- Nije posebna novost da su IT kompanije u velikoj meri fleksibilne i brzo se prilagođavaju novonastalim situacijama. Ta njihova prednost u odnosu na druge grane privrede uočava se jasno i iz ovog istraživanja, jer su u 56% firmi već uradili nove projekcije biznisa zbog pandemije - kaže se u istraživanju.

Kako se navodi, u najvećem broju slučajeva, IT-jevci neće rezati troškove ili još nisu, ali će početi. Tamo gde će se ipak posegnuti za uštedom mahom se radi o internim ili o troškovima marketinga.

Oko 57% kompanija neće otpuštati radnike, a više od četvrtine njih smatra da je malo verovatno da se tako nešto dogodi. I tu se, kako se navodi, može podvući jasna razlika između IT sektora i nekih drugih delatnosti.

Kako se navodi u ovom istraživanju, u 80% firmi IT sektora nisu smanjivane plate zaposlenima, dok je petina IT kompanija to već učinilo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.