NavMenu

Beograd će dobiti memorijal na mestu Narodne biblioteke bombardovane 1941. godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.05.2020. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Kabinet Glavnog urbaniste)
Sledeće godine obeležiće se 80 godina od zločina nacističke Nemačke, u čijem je bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine uništena i Narodna biblioteka sa celokupnim nacionalnim pisanim blagom. Povodom toga sprovedene su planske procedure, kako bi se omogućilo izvođenje ideje svetski poznatog arhitekte Borisa Podreke, rođenog Beograđanina, na osnovu koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio projektnu dokumentaciju.

- Ovo Podrekino rešenje ne podrazumeva ponovnu izgradnju ovog objekta i rekonstrukciju prošlosti, jer se prema njegovim rečima istorija mora interpretirati, a ne kopirati - kažu iz kabineta Glavnog urbaniste.

Pojašnjavaju da rešenje podrazumeva očuvanje temelja i zidova biblioteke i izgradnju spomeničkih struktura koje simboliziju ovo stradanje, kao što su crni betonski monoliti, koji formom i rasporedom podsećaju na razbacane, ogarene knjige - groblje znanja.

- Sa suprotne strane memorijala predviđen je cvetni trg, kao simbol radosti života i onoga što se ponovno rodilo posle okupacije. Između ovih simbola života i smrti nalazi se mali trg, društveni deo memorijala sa klupama, fontanom i informativnim tablama - dodaju.
Ideja Borisa Podreke (Foto: Kabinet Glavnog urbaniste)Ideja Borisa Podreke
Kako je nedavno izjavio Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, gradnja bi trebalo da krene početkom sledeće godine, nakon javnog uvida izmene Plana detaljne regulacije za prostornu celinu Kosančićev venac - blok između ulica Karađorđeva, Velike stepenice i Kosančićev venac.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.