Izvor: Beta/Tanjug | Ponedeljak, 04.05.2020.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Isplata tri minimalne zarade za 1,1 milion zaposlenih počinje 7. maja - Trajno povećanje plata zdravstvenim radnicima

Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Zdravstvenim radnicima sutra će biti isplaćena aprilska plata uvećana za 10%, a 7. maja država će početi isplatu tri minimalne zarade za 1,1 milion zaposlenih u naredna tri meseca, za šta je opredeljeno više od 900 mil EUR, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomije prijavilo se 237.000 poslodavaca.

Navodeći da je povećanje plata zdravstvenim radnicima trajno, ministar je rekao da će sa tim uvećanjem medicinska sestra na Infektivnoj klinici imati platu od oko 54.000 dinara, što je, kako je rekao, povećanje od 76% u prethodnih nekoliko godina.

- Infektolog će imati platu od oko 105.000 dinara, to je za 65% više nego 2011. godine - rekao je Mali za Radio televiziju Srbije.

Najavio je da će prijava građana za isplatu pomoći od 100 EUR početi 15. maja i da će trajati do 5. juna.

Dodao je da je za odlaganje poreza i doprinosa namenjeno 29,5 milijardi dinara.

- Primenom mera uspeli smo da najveći broj radnih mesta zadržimo tokom krize. Za dva meseca se za pomoć u Nacionalnoj službi zapošljavanja prijavilo oko 6.000 građana - rekao je ministar.

Za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj za deset dana javilo se preko 3.000 preduzeća, a 179 kredita je odobreno za ukupno 1,5 milijardi dinara.

- Taj novac već ulazi u ekonomiju i firme to koriste za svoju likvidnost - rekao je on i dodao da je i 80% mikropreduzeća izrazilo zainteresovanost da učestvuje u garantnoj šemi podrške preko poslovnih banaka.

On je rekao da dodatno teku pregovori sa turističkom privredom koja je najviše pogođena na temu kako da im se dodatno pomogne.

Navodeći da je prvi kvartal završila sa rastom od 5%, Mali je ocenio da će Srbija ove godine biti najuspešnija ekonomija u Evropi sa rastom koji će kako je rekao, biti možda na nuli.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.