Izvor: eKapija | Nedelja, 03.05.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prva istraživanja zlata i bakra u okolini Bora obećavajuća - Kanađani, Japanci i Amerikanci zajedno ispituju nalazišta u istočnoj Srbiji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: wattana/shutterstock.com)
Istraživanje ležišta bakra i zlata u okolini Bora, koje zajednički sprovode kanadska geološka kompanija Mundoro, rudarska korporacija Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC) i američka rudarska kompanija Freeport-McMoRan Exploration Corporation, biće nastavljena i u 2020. godini. Prvi rezultati dosadašnjih istražnih radova na lokaciji u Blizini borskog jezera prema svemu sudeći su obećavajući i pokazali su da postoji potreba za daljom analizom.

"Železnik" kod Majdanpeka

Mundoro je u martu 2020. završio program bušenja na 450 metara na lokaciji "Železnik" koja je u 100% vlasništvu ove kompanije. "Železnik" se nalazi severno od rudnika Majdanpek.

Kako se navodi u zvaničnom izveštaju o ažuriranju aktivnosti ispitivanja, korporativnoj aktivnosti i reakciji na covid-19, koji je ova kompanija objavila 29. aprila 2020, program bušenja osmišljen je za testiranje južnog produžetka Istočne zone za 200 m prema jugu. Nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, kompanija će poslati uzorke u laboratoriju za ispitivanje u Boru. Kompanija očekuje rezultate analizeu drugom kvartalu 2020.

JOGMEC-Mundoro projekat u Srbiji u okolini Borskog jezera - istražno polje "Borsko"

Rezultati sa jedne od šest istražnih bušotina u okolini Borskog jezera, na istražnom polju "Borsko" pokazali su da postoji potreba za daljom analizom. Kako se navodi u zvaničnom izveštaju koji je ova kompanija objavila, Istraživački odbor JOGMEC-Mundoro odobrio je kompletni geofizički pregled u januaru 2020. sa konsultantskim geofizičkim timom sa sedištem u Australiji sa bogatim iskustvom u analizi sličnih sistema.

Analiza, koja se očekuje do kraja prvog kvartala ove godine će, kako se navodi, služiti za određivanje sledeće faze bušenja, kako bi se istražila meta za mineralizaciju epidermalnog i izvornog porfira bakra i zlata.

Kako se u izveštaju navodi, do sada je japanski JOGOMEC u zajedničke projekte uložio 5,8 mil USD.

Freeport-Mundoro projekti

Kanadski Mundoro, u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom Freeport-McMoRan Exploration Corporation učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac.

Kako se navodi u izveštaju kanadskog Mundoro, za program bušenja od oktobra 2019. do marta 2020. godine, Mundoro je rasporedio tri bušilice i testirao četiri od pet ciljnih područja.

Iako je prvobitni program predviđao je 3.500 metara bušenja, Freeport-McMoRan Exploration Corporation i Mundoro su se složili da značajno povećaju opseg programa, dovršivši 8.735 metara do trenutka obustave zbog ograničenja koja se odnose na COVID- 19.

Završena su istraživanja na istražnim lokacijama Tilva roš, Prekostenski, Orlovo brdo i D-Vein, dok nije započeto bušenje na lokaciji Markov kamen. Kompanija, kako se navodi, čeka poslednju seriju rezultata ispitivanja, a tržišna analiza biće dostupna u drugom kvartalu 2020.

Projekti Vale-Mundoro

Mundoro je u oktobru 2019. sa globalnom rudarskom korporacijom Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, Vale će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 mil USD, a više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Kako se u izveštaju navodi, za ove lokacije se čekaju konačna odobrenja za terenske istraživačke aktivnosti, a cilj kompanije Mundoro je da istraživanje na zajedničkim projektima Vale-Mundoro otpočnu u drugoj polovini 2020. godine.

Na dan 30. marta 2020. godine, Mundoro je imao obrtni kapital od 3,1 miliona kanadskih dolara bez dugovanja i 80,6 miliona deonica.

Cilj kompanije za 2020. je da sa Bugarskom vladom sklopi ugovor o istraživanju projekta Svoboda. Pored toga, kompanija ima u planu istraživanje na sedam područja u Srbiji i tri u Bugarskoj, koja čekaju odobrenja.

Ivana Milovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE