Izvor: Agroklub | Subota, 02.05.2020.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

EFSA kreirala digitalne kartice štetočina za lakše prepoznavanje i suzbijanje

Ilustracija (Foto: sezer66/shutterstock.com)
Prva serija kartica za nadzor biljnih štetočina sada je dostupna u interaktivnom formatu i lako se koristi, stoji u saopštenju Evropske agencije za bezbednost hrane EFSA-e.

Trenutno se na stranici EFSA-e može naći 10 kartica od mogućih 28 koliko bi ih trebalo biti, a njihov je cilj pomoći državama članicama u planiranju i suzbijanju štetočina kao i poljoprivrednicima u boljem prepoznavanju.

- Ove kartice, kao i brojne radionice koje smo održali s našim partnerima u pojedinim državama članicama, ključne su za uspostavljanje snažnih, koordiniranih nadzornih aktivnosti širom Evrope - rekao je Sibren Vos iz EFSA-inog tima za zdravlje biljaka.

Kartice sa štetočinama kao i sve infomacije možete pronaći ovde.

Kartica sadrži sliku štetočine, odlike, rasprostranjenost i izgled tokom svih faza rasta. Isto tako, detaljno je opisan njegov životni ciklus i koje useve napada. Objašnjeno je i na koji način možemo da ga uočimo u polju i na biljci kao i posledice koje ostavlja za sobom.

Dok prolazite kroz karticu, s desne strane se menjaju slike zavisno od toga šta čitate. Na primer, ako čitate o njegovoj rasprostranjenosti, prikazuje se karta u kojoj je nacrtano gde se sve ta štetočina nalazi.

Iz EFSA-e su poručili kako će preostalih 18 kartica biti objavljeno kasnije ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.