Izvor: eKapija | Petak, 15.01.2010.| 13:17

Nenad Veselinović, direktor kompanije "Ntim Tehnologi" - Holanđani hvale srpsku sušaru

Nenad Veselinović

Portal "eKapija" i ove godine, početkom marta dodeliće, sada već tradicionalno, "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2009. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kompanija "Ntim Tehnologi" ne samo da, uprkos kriznoj godini, nije stala na putu privrednog razvoja i tehnološkog doprinosa Srbiji, već je proizvela i novi model sušare na solarnu energiju – "Solaris 1", koja je njihov najvažniji pronalazak. U razgovoru za "eKapiju" izumitelj sušare i vlasnik kompanije Nenad Veselinović govori o karakteristikama novog "Solarisa", zašto holandska liga eksperata smatra njihov proizvod izuzetnim dostignućem i kako taj patent približiti "nevernim Tomama".

"Solaris 1" je moderna sušara sa pogonom na sunčevu energiju, koja je jedinstven proizvod u svetu. Namenjena je sušenju voća, povrća, lekovitog i začinskog bilja i gljiva. Patentirana je u Srbiji, kao i međunarodnim patentom pod brojevima P-2007/0441 i PCT/RS 2008/0031.

"Solaris" sušara je tehnološki inovativna, u potpunosti automatizovana i osposobljena da samostalno obavlja sve procese sušenja po zadatim parametrima. Ima mogućnost kontrolisanja na licu mesta i preko GSM modula i Interneta i na taj način mogu se kontrolisati svi procesi sušenja iz bilo kog dela sveta, preko ličnog računara. Sušara je mobilna. Procese u njoj vodi mikroprocesor koji ima 50 programa, a uz pomoć tog mikroprocesora omogućen je automatski prelaz sa sunčeve na električnu energiju i obrnuto. To znači da sušara za proces sušenja koristi električnu energiju samo u toku noći kad nema dnevne svetlosti.

Koje su prednosti novog modela Vaše sušare, u odnosu na dosadašnji?

- Prednost ove sušare je u tome što brže postiže temperaturu sušenja, budući da su postavljena drugačija specijalna creva unutra. Zatim, ima mnogo veći broj "polica" za sušenje, tako da može mnogo više materijala da stane unutra. To znači da je duplo veći kapacitet u istoj zapremini. Inovacije su donele i bolji protok vazduha i bolje odvajanje tečnosti koja isparava iz sušare. Tako da sušara daje puno bolji kvalitet u jedinici vremena.

Konstrukcijski je drugačije urađeno. Naime, ceo jedan deo je napravljen kao montažno demontažni, da može u svakom trenutku da se priđe i otkloni neki kvar. Cevi kroz koje teče topla voda, više nisu varene, nego su postavljene spojnice, tako da je montaža i demontaža mnogo lakša.

Koliki je životni vek novog proizvoda i kakve garancije možete da pružite zainteresovanim kupcima, budući da kupuju tehnološki popuno nov i nepoznat proizvod?

Sve je izrađeno od inox materijala, pa je samim tim rok trajanja materijala neograničen. Naša garancija zbog drugih komponenata je godinu dana. Na kolektor je garancija 5 godina, na pumpe 2 godine, na mikroprocesor godinu dana. Jednostavna je za održavanje i ono što je bitno je da se svaka popravka može izvesti na licu mesta, najviše za sat vremena. Tako da, ako se već nešto suši unutra, neće propasti, zbog kratkog vremena remonta.

Da bismo pružili dodatnu sigurnost kupcu, programi sušenja u mikroprocesoru mogu da se "zaključaju" ako su bitni za tržište. Tada niko drugi ne može da suši po parametrima koje ste vi ustanovili.

Nenad Veselinović

Sa kojim kompanijama sarađujete u procesu izrade?

Budući da kompanija "Ntim" nema svoj proizvodni pogon, sklopili smo ugovor o zajedničkoj proizvodnji sa kompanijom "S.V. Line" i oni odrađuju mašinski deo posla. Kao i do sada nemačka kompanija "Jumo" je zadužena za izradu mikroprocesora. Oko 95% firmi sa kojima smo na početka sarađivali je i danas sa nama.

U kontekstu finansija, kakav je za vas bio period od prošlogodišnje dodele "Aurea" nagrada?

Isporučili smo tri nove sušare. I dalje su naši kupci individualni preduzetnici, a zanimljivo je da većina njih nisu poljoprivredni proizvođači. Nova "Solaris" sušara košta 25.000 EUR i zahvaljujući ogromnoj uštedi energije, otplati sebe za godinu i po dana. Cena prethodnog modela bila je 15.500, mada bi i ona sada bila skuplja zbog rasta cena komponenti na globalnom tržištu.

Do sada smo uložili više od 250.000 EUR u razvoj naših sušara. U 2009. smo investirali oko 70.000- 80.000 EUR.

Koji su vaši kapaciteti proizvodnje?

Mi sada možemo da proizvedemo 20-30 sušara mesečno. Taj podatak jasno govori o maloj iskorišćenosti naših proizvodnih kapaciteta. Međutim, nadamo se da će realizacijom poslovnih planova u 2010. taj odnos biti izmenjen.

Kako to obično biva, prednosti patenta su pre primećene van granica Srbije?

Tako je. PUM – holandska seniorska liga eksperata koja zapravo predstavlja savetodavno telo vlade kraljevine Holandije u oblasti tehnološkog razvoja, izdala nam je sertifikat kojim je "Solaris" okarakterisan kao novi i izuzetan proizvod u tehnologiji sušenja. U izveštaju se navodi i da je "finalni proizvod umnogome bolji od onih sušenih na standardan način, kao i da je miris i ukus neuporedivo bolji".

Koji su planovi "Ntima" za naredni period?

U planu je plasman sušara na što više tržišta, što regionalno, što na svetskom nivou. Planiramo i da napravimo robnu marku - prepoznatljive proizvode sušene u "Solarisu". Ideja je i da se napravi industrijski pogon koji će koristiti samo ove sušare. Za sada smo u pregovorima sa nekoliko kompanija i nadamo se da će se za nekoliko meseci na tržištu naći produkti iz naše sušare. Da li ćemo se orijentisati samo na izvoz, na određene proizvode, na mala konzumna pakovanja ili velika i sl, znaćemo po okončanju pregovora.

Više fotografija sušare možete pogledati na: //www.ekapija.com/website/sr/page/286592

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.