NavMenu

Posrednici u prometu nepokretnosti s umerenim optimizmom očekuju kraj krize

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.04.2020. 17:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ImageFlow/shutterstock.com)Ilustracija
Promet na tržištu nekretnina smanjen je za 70% u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji (podaci 3. aprila 2020. godine), dok su cene ostale na nivou iz februara 2020. godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Prema anketi Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS, čak 74% agencija nije ostvarilo nikakav promet od uvođenja vanrednog stanja. Uprkos tome, čak 47% anketiranih sa optimizmom očekuje kraj vanrednog stanja. Oko 84% ispitanih smatra da je odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, najvažnija ekonomska mera Vlade Srbije, saopštila je PKS.

Anketa je sprovedena u periodu od 15. do 24. aprila 2020. godine, a od 126 članova Grupacije koji su odgovorili na pitanja (69,23% od ukupnog broja članova Grupacije), njih 71 privremeno je obustavilo delatnost po uvođenju vanrednog stanja. Čak 73,81% učesnika u anketi nije ostvarilo nikakav promet od uvođenja vanrednog stanja, ali bez obzira na to, 46,83% ima optimistična očekivanja, 27,78% ne vidi boljitak u perspektivi, a 25,39% nema stav kada je u pitanju tržište nekretnina nakon ukidanja vanrednog stanja.

Da bi se prilagodili uslovima krize, posrednici su smanjili troškove poslovanja, redukovanjem izdataka za zakup poslovnog prostora i oglašavanje. Oko 40% članova Grupacije PKS unapredilo je online komunikaciju i prezentaciju na društvenim mrežama, što je doprinelo održanju redovne komunikacije i kontakta sa klijentima. O tome svedoči nalaz ankete da 85,71% posrednika i tokom vanrednog stanja održava redovan kontakt sa klijentima.

Značajan nalaz ankete, ukazuje predsednik Grupacije Damir Borić je što nijedna od anketiranih agencija nije otpuštala agente, a samo pojedine (oko 7%) smanjile su broj zaposlenih koji se ne bave poslovima posredovanja. Većina ispitanih planira da nakon ukidanja vanrednog stanja održi isti nivo zarada za sve zaposlene.

Za 84% ispitanih, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinosa za privatni sektor, u vanrednom stanju, najvažnija je ekonomska mera Vlade Srbije za prevazilaženje posledica krize. Njih 58,73% smatra da su to direktne subvencije privrednim subjektima, a za 39,68% su to mere za očuvanje likvidnosti kreditima i garancijama Fonda za razvoj Republike Srbije. Za trećinu ispitanih važno je i odlaganje plaćanja avansa poreza na dohodak za preduzetnike/poreza na dobit pravnih lica u drugom kvartalu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.