NavMenu

Osam decenija tradicije - Braća Jeremić vlasnici najstarije livnice u Beogradu

Izvor: Blic Petak, 15.01.2010. 11:23
Komentari
Podeli

Skulptura "Igrali se konji vrani" ispred Doma Narodne skupštine, spomenik Pobednik na Kalemegdanu, spomenik Nikole Pašića na istoimenom trgu, spomenici Nikole Tesle u Beogradu i Njujorku, skulptura Majke Tereze u Vatikanu, samo su neka od dela koja su tokom više od osam decenija postojanja urađena u najstarijoj livnici u Beogradu, livnici "Jeremić".

Umetnička livnica "Jeremić", u poslednje vreme poznatija kao livnica braće Jeremić, postoji od daleke 1927. godine i nalazi se u Vrčinu, iza Avale. Osnovao je ugledni preduzetnik i livac sa Voždovca Miodrag Mića Jeremić. Danas je vode njegovi unuci Predrag i Miodrag Mikica Jeremić, koji je dobio ime po dedi.

- Dedin ujak, Vlastimir Đorđević, radio je u Milerovoj livnici u Beču i on je prvi doneo ovaj zanat u Srbiju. Od njega je deda učio umetničko livenje i odlučio da otvori prvu livnicu u Beogradu. Prva urađena skulptura je statua Kralja Aleksandra na konju, koja je visoka preko sedam metara, a postavljena je u Ljubljani 1931. godine. Tridesetih godina urađena su i neka od najpoznatijih dela kao što su "Konji vrani" ispred Doma Narodne skupštine ili Pobednik na Kalemegdanu. Inače, moj deda je osim toga što je bio savremenik velikih vajarskih i intelektualnih imena svoga vremena, bio i drug sa mnogima od njih kao što su Antun Augustinčić, Ivan Meštrović, Frano Kršinić i Lojze Dolinar - priča Mikica Jeremić.

Među delima Jeremića u prestonici su i spomenici Braniocima Beograda na Novom groblju, Ćirila i Metodija u parku kod studentskog doma "Lola", vojovodi Stepi Stepanoviću ispred njegove rodne kuće u Kumodražu, atletičaru Goranu Raičeviću kod stadiona FK "Partizan", kao i veliki broj statua postavljenih na Kalemegdanu.

Inače, Mića Jeremić je radio do sredine osamdesetih godina kad su ga nasledili sinovi Slobodan i Pavle. Livnica se osamdesetih i devedesetih godina toliko razvila da je faktički postala jedinstven centar umetničkog livarstva na ovim prostorima. Međutim, poseban procvat doživljava poslednjih godina, kad su sadašnji vlasnici, Miodrag i Predrag, doveli Slobodana Andrića za izvršnog direktora. O čuvenosti "Jeremića" najbolje govori to što danas gotovo nema mesta na svetu na kome nema proizovoda iz ove livnice.

- Prošle godine smo uradili skulptru Majke Tereze koja je postavljena u Vatikanu i koju je osveštao lično papa Benedikt XVI. Napravili smo i dve statue Nikole Tesle, od kojih je jedna postavljena u Njujorku, a druga će biti na našem aeorodromu. Radili smo skulpture "Ruke prijateljstva" koja je postavljena u Nirnbergu, a jedna naša statua je postavljena čak i u Zambiji. Naravno, naših dela ima i po Srbiji i regionu, a neka od njih su spomenici kralja Aleksnadra I Karađorđevća u Lapovu, kralja Nikole Petrovića Njegoša u Nikšiću i skulptura "Nika" u Apatinu - kaže Mikica Jeremić.

Humanitrani rad

Livnica "Jeremić" često učestvuje i u humanitarnim akcijama. Tako su oni donirali materijal za spomenik Vojovodi Stepi Stepanoviću u Kumodražu, a takav je slučaj i sa skulpturom "Spasavanje ranjenog saborca" koji je trenutno u izgradnji, a biće podignut u Kruševcu do kraja marta.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuezt iz lista "Blic" od 15.01.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.