NavMenu

Kako da, uz pomoć PlanRadara, upravljate gradilištima na daljinu

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.04.2020. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: Vebinar / screenshot)
Digitalizacija sve više prodire u građevinski sektor i na taj način omogućava da investitor, arhitekta, izvođač i svi oni koji su uključeni u projekat, dešavanja na gradilištu mogu da prate i od kuće. Upravljenje projektom, praćenje nedostataka, dokumentovanje, sada je sve moguće putem softvera.

U trenutnoj situaciji jedan od važnih zadataka jeste stati na noge pre konkurencije i otići za korak ispred nje.

- Ovo je zlatno vreme za pronalaženje alata i metodologija koje će nam dati viziju u kojem pravcu bi posao mogao da ide - rekao je Bojan Petković, regionalni menadžer kompanije PlanRadar za jugoistočnu Evropu.

Upravo ovo nudi softver koji nosi isti naziv kao i kompanija u kojoj je nastao – PlanRadar. Petković je na vebinaru "Upravljanje gradilištima na daljinu" pojasnio kako se na ovaj način može voditi ceo ciklus gradnje, od planiranja, građenja, vođenja, pa do rušenja.

- Korisnici na ovaj način štede sedam radnih sati nedeljno, a kompanije imaju povrat ulaganja veći od 900%. Aplikaciji se pristupa jednostavno: preko sajta ili preko aplikacije koja se preuzima za mobilne uređaje – rekao je Petković.

PlanRadar namenjen je i visokogradnji i niskogradnji. Koriste ga izvođači, podizvođači, oni koji se bave nadzorom kvaliteta, investitori i drugi.

Ovaj softver podržava i 3D planove rađene u BIM-u, a biće organizovan i zaseban vebinar na ovu temu.


Visokogradnja

Prednost ovog softvera je strukturiranost podataka i svakako to što na jednom mestu možete da vidite plan, izmene na njemu, beleške, fotografije, troškovnike, kataloge i tako dalje. Ovde možete da zadajete zadatke, ali i da unosite nedostatke, koje automatski prima onaj kome je namenjeno i koji za to treba da se pobrine. Na isti način ta osoba šalje povratne informacije kada obavi zadatak ili otkloni nedostatak.

Softver daje mogućnost i kreiranja izveštaja u PDF ili Excel formatu, koji se mogu poslati mejlom.

- Svi projekti prolaze kroz revizije, a PlanRadar omogućava da sve te nacrte i verzije imate na istom mestu, kako bi mogli da ih uporedite - kaže Petković.


Niskogradnja

Kada je reč o niskogradnji, PlanRadar ima mogućnost određivanja geo lokacija pomoću GPS-a. Na taj način se lako određuje stacionaža, odnosno pozicija gde je potrebno izvršiti zadatak ili poraviti nedostatak.

- Sve je vidljivo na mapi, a svaki tiket ima svoju geo lokaciju. To je veoma važno na linijskom objektu - naglasio je Bojan Petković.
Plan niskogradnja na mobilnoj verziji (Foto: Vebinar / screenshot)Plan niskogradnja na mobilnoj verziji

Mobilna verzija

Za mobilnu verziju, kako je već pomenuto, potrebno je preuzeti i instalirati aplikaciju. Na isti način je moguć pregled projekta i kreiranje zadataka, a veoma je zanimljiva mogućnost snimanja audio zapisa i fotografisanje.

Ono što je posebna prednost ovakvog načina korišćenja softvera jeste što funkcioniše i oflajn, a potom se, kada pristupite internetu, sve sinhronizuje.


Kako osigurati da uslovi na gradilištu ispunjavaju zahteve socijalnog distanciranja?

Bojan Petković se osvrnuo i na situaciju izazvanu virusom korona, pa je prosledio i nekoliko informacija o tome kako upravljati gradilištem uprkos fizičkoj udaljenosti:

- Prvo je potrebno utvrditi jasna pravila, raspored, a svi zaposleni bi morali da raspolažu istim informacijama, posebno kada je reč o poznavanju rada sa softverima. Naravno, na gradilištu svi moraju da koriste mobilne telefone ili tablete. Važno je koristiti digitalne nacrte i sve dokumentovati. Pregledajte sve procese, prilagodite ih ukoliko je potrebno, planirajte i odredite prioritete.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić jedan od investitora gradnje na mestu novosadskog hotela Sajam

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je još jedan poznati sportista koji je uplovio u investitorske vode. Kako otkriva 021.rs, firma iza koje stoji Tadić gradiće i u Novom Sadu. Poslovnu zgradu na mestu hotela Sajam, koji je predviđen za rušenje, gradiće firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima poznati fudbaler Dušan Tadić. Kapiten "Orlova" je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom, saigračem i prijateljem Milkom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.