NavMenu

Redar pušta u tramvaj - Nova pravila u prevozu koja se odnose na fizičku distancu sprovodiće se "u skladu sa mogućnostima"

Izvor: eKapija Utorak, 28.04.2020. 14:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Putnici i vozači u gradskom prevozu moraće ubuduće da nose zaštitnu opremu - maske i rukavice, a mesta za stajanje i sedenje u vozilima biće obeležena kako bi se poštovala fizička distanca, navodi se u instrukcijama za organizovanje gradskog prevoza koje je objavio Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti. Takođe, predviđeno je da na vratima stoji tzv. "redar" koji će proveravati da li putnici ulaze pravilno u vozilo. Ipak, iako struka preporučuje da se angažuje što veći broj vozila, čini se da rešenja za gužve nema, s obzirom na to da je navedeno da će se fizička distanca održavati u skladu sa mogućnostima, odnosno raspoloživim kapacitetima gradskog i prigradskog prevoza.

Na pitanja na koji način će mera distanciranja u vozilima gradskog prevoza biti sprovedena i kontrolisana, kao i da li je u planu povećanje voznog parka tj. broja vozila koji će saobraćati kako bi gužve u Beogradu bile manje, a koja je eKapija uputila Sekretarijatu za javni prevoz, za sada, nema odgovora.

Krizni štab je predložio da prevoz bude dostupan u četiri faze, odnosno po prioritetima.

U prvoj grupi su zaposleni, u drugoj studenti i đaci, treću čine nezaposleni, turisti i ostali dok su u četvrtoj osobe starije od 65 godina. Trajanje svake faze biće utvrđeno na osnovu preporuka nadležnih zdravstvenih službi.

Zaštitna oprema, maske i rukavice biće obavezne za vozače, kao i za konduktere i kontrolore, kojima se preporučuje i nošenje vizira. Vozačka kabina mora biti odvojena fizičkom barijerom.

Takođe, u vozila javnog prevoza neće biti dozvoljen ulaz putnicima koji, kako se navodi "na pravilan način ne koriste zaštitnu masku i rukavice".

Ulazak putnika biće omogućen samo na jednim vratima (prednjim ili zadnjim), s tim što se vozilo mora vidljivo obeležiti sa spoljašnje i unutrašnje strane na kojim vratima je ulaz, a na kojima izlaz putnika. I u unutrašnjosti vozila mora biti obeležen pravac kretanja putnika - od ulaza ka izlazu.

Na ulaznim vratima mora biti redar koji će kontrolisati da li putnici ulaze noseći zaštitnu opremu. Oni će davati uputstva o ponašanju tokom vožnje, proveravaće da li su karte validirane, i vodiće računa o bezbednosti putnika i vozača.

Sedišta, kako se navodi, moraju biti vidljivo obeležena sa uspostavljenim razmakom, koji omogućava fizičku distancu između putnika. To znači da će na duplim sedištima biti samo jedan putnik, a fizička distanca će se održavati u skladu sa mogućnostim, odnosno raspoloživim kapacitetima gradskog i prigradskog prevoza. Ista preporuka važi i za mesta za stajanje u vozilu.

Vozilo se obavezno mora pojačano dezinfikovati, pre prvog polaska ili nakon povratka u autobazu po završetku rada, a po mogućstvu i u toku radnog dana. Posebnu pažnju treba obratiti na vozačevu kabinu i rukohvate, validatore i druge predmete koji se često dodiruju.

Pre i posle svake pojedinačne vožnje, vozilo se mora provetriti prirodnom ventilacijom, otvaranjem svih prozora i vrata na vozilu. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, poželjno je da prozori budu otvoreni i tokom vožnje. Ne preporučuje se centralizovan način klimatizacije. U slučaju da su prozori blokirani, vozač je dužan da ih odblokira.

Na stajalištima moraju biti vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu, kao i obeležena mesta za stajanje putnika na stajalištu zbog formiranja reda kojim se obezbeđuje fizička distanca.

Krizni štab je i preporučio da je, u skladu sa mogućnostima, potrebno angažovanje što većeg broja vozila, a u cilju što redovnijeg odvijanja prevoza.

Podsetimo, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da se normalizacija linija javnog gradskog prevoza očekuje posle 4. maja, te da će prevoz funkcionisati u skladu sa uputstvima Gradskog zavoda za javno zdravlje.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.