Izvor: eKapija | Utorak, 28.04.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Alternativni respirator stiže i iz Beograda - Uređaj osmislili stručnjaci Mašinskog i Medicinskog fakulteta

(Foto: Arhiva Mašinskog fakulteta u Beogradu)
Pomoć u borbi protiv korona virusa ovih dana pristiže sa svih strana, a da možemo da se uzdamo u srpsku pamet i u ovoj krizi, pokazali su naši inženjeri i lekari. Kako bi pomogli obolelima od Covida 19, ali i zdravstvenim ustanovama u Srbiji, Mašinski i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu osmislili su prototip alternativnog respiratora koji bi uskoro mogao da se proizvodi.

Naime, reč je o respiratoru koji funkcioniše na principu automatizovanog ambulantnog balona, koji se može koristiti i sa ručnim pogonom, što je od velike koristi pri redovnom transportu pacijenata ali i u urgentnim situacijama, kao što je nestanak struje, kaže za eKapiju docent dr Žarko Mišković sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

- Jedan od ključnih razloga zašto je upravo ambulantni balon uzet kao osnova za razvoj novog uređaja je taj, što je takva oprema odavno standardizovana i već decenijama sastavni deo medicinskih kompleta za prvu pomoć. Ambulantni baloni redovno se koriste u hitnoj pomoci, bolnicama, domovima zdravlja, kliničkim centrima i ostalim medicinskim ustanovama – objašnjava Mišković.

Kako kaže, za generisanje pritiska kod najnovijih generacija bolničkih respiratora koriste se turbinski kompresori, dok je njihovo rešenje bazirano na ambu-balonima, sa senzorima koji kontrolišu pritisak, nivo kiseonika u krvi i broj otkucaja, prirodnije ali i značajno dostupnije.

- Ne treba gubiti iz vida da se i ljudska pluća u krajnjoj liniji mogu aproksimirati balonom elastičnih zidova. Uređaj je tako koncipiran da je u potpunosti prilagodljiv različitim dimenzijama i tipovima ambulantnih balona, namenjenih različitim kategorijama pacijenata, kao što su odrasli, deca, stari, mladi. Takođe, moguće ga je koristiti i kod nesvesnih i svesnih pacijenata, koji sami pokušavaju da dišu – govori on.

Žarko Mišković (Foto: Arhiva Mašinskog fakulteta u Beogradu)
Na pitanje kada će respirator biti završen i spreman za upotrebu, Mišković je izrazio nadu da će biti vrlo brzo.

- Treba uzeti u obzir da je razvoj proizvoda, o čemu podučavamo i naše studente, jako kompleksna aktivnost koja zahteva vreme, trud i resurse, koji u vreme vanrednog stanja nisu uvek na raspolaganju. Za sada ima mnogo zainteresovanih za njegovu proizvodnju, i oni u ovom trenutku pažljivo procenjuju njegovu isplativost, dostupnost potrebnih komponenti i mogućnosti za optimizaciju proizvodnog procesa. Takođe, ne treba zanemariti ni tendenciju države da podrži razvoj sličnih uređaja sopstvenim znanjima i resursima – kaže docent Mašinskog fakulteta.

Kako navodi, u međuvremenu, prototip će i dalje usavršavati u skladu sa zahtevima medicinskog osoblja.

- Posle toga, uređaj je potrebno verifikovati prema zahtevima odgovarajućih direktiva, a na posletku i klinički ispitati – napominje Mišković.


Drumska strela, letelica...

Inače, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu trenutno ima preko dvadeset studijskih modula, koji pokrivaju skoro sve oblasti mašinskog inženjerstva, čak i one jako specifične, poput brodogradnje ili železničkog mašinstva.

Kako kaže Mišković, sa ovih modula nastavnici i istraživači redovno apliciraju i ucestvuju u realizaciji najraznovrsnih nacionalnih i međunarodnih projekata.

- Trudimo se da i kod naših studenata podstičemo kreativno inženjersko razmišljanje, pa i oni, uz pomoć i iskustva nastavnika, uspešno realizuju sopstvene projekte. Primeri su projekat studentske formule "Drumska strela" Confluence tima koji je sa svojim modelima plovila pobeđivao čak i na prestižnim međunarodnim takmičenjima. A tu je i jedan studentski tim koji upravo razvija originalni model letelice – otkriva za naš portal Mišković.

S. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.