Izvor: Agroklub | Utorak, 28.04.2020.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rasadnik ruža iz doba SFRJ sada proizvodi slatko od latica - Rosa Gusto porodice Nedeljković sprema se za izvoz, u planu i sokovi i džemovi

Ilustracija (Foto: Velychko/shutterstock.com)
Porodica Nedeljković iz Ribara kod Jagodine gotovo pola veka ima rasadnik ruža koje je prodavala po čitavoj nekadašnjoj Jugoslaviji. Ruže je 1972. godine prvo počeo da uzgaja deda Dragoljub, zatim njegov sin Goran, a tradiciju je nastavio i unuk Aleksandar. Nekada je Rasadnik ruža "Nedeljković" prodavao po 65.000 sadnica godišnje, ali posle 90-ih godina prošlog veka mnogo manje.

Aleksandar Nedeljković (34) je želeo da tržištu ponudi nešto novo i interesantno pa je odlučio da počne da proizvodi slatko od latica ruža pod nazivom "Rosa gusto" (ukus ruže).

- Nakon nekoliko godina pripreme, kupovine opreme, pronalaženje tehnologa hrane i recepture i testiranja, prošle godine sam napravio dovoljnu količinu koju sam mogao da ponudim tržištu. Učestvovao sam na sajmovima, poklanjao slatko prijateljima, nešto prodao restoranima u Beogradu i zapravo želeo da vidim da li se to ljudima sviđa. I mogu reći da se svima sviđa. Slatko je pomalo egzotično, boja je veoma specifična, a miris i ukus ne mogu da se uporede ni sa čim - kaže Aleksandar i naglašava da su njegova ciljna grupa pre svega hoteli i restorani.

Slatko se pravi od ruže Rosa Damascena (ruža iz Damaska) od koje se pravi i ružino ulje i ružina vodica.

- To je dosta stara sorta i nema je kod nas i zato sam morao da je uvezem. Ovu sortu imamo na malo manje od hektara i radimo na proširenju. Imamo skoro 5.000 komada koliko je potrebno za ozbiljnu proizvodnju slatka. Sada je peta godina kako proizvodimo tu sortu. Tako da sada imam zaokruženu proizvodnju, od ruže do slatka - kaže Aleksandar i dodaje da je za dva do tri kilograma slatka od latica potrebno oko 100 pupoljaka ruža.

- Ove ruže cvetaju krajem maja, jednom godišnje. Latice se beru od izlaska sunca do devet ujutru, jer posle ulje i boja silaze u koren. Slatko se ručno pravi jer je osetljivo kao i svako slatko. Tačno se zna koliko ide latica, koliko šećera, koliko limunske kiseline, koliko dugo se kuva da bi se dobio pravi ukus i boja. Ne idu konzervansi, sve je potpuno prirodno i zdravo, a rok upotrebe je godinu dana. Proizvodne prostorije sam opremio po HASAP standardu - navodi.

Slatko od latica ruža odlično ide u kombinaciji sa kolačima, kao preliv za sladolede, pa čak i za slatki suši.

- Slatko sam uglavnom pakovao u male tegle od 30 ml. Dosta ljudi u Beogradu i Jagodini je uzimalo te male tegle kao poklončiće na svadbama. Pakovao sam i u veće tegle, u zavisnosti od toga šta je kupac želeo.

Aleksandar planira da pod brendom "Rosa gusto" uskoro počne da pravi sokove, džemove i žele od latica ruža.

- Cilj mi je da proizvodim stotinu hiljada teglica po sezoni i cilj mi je izvoz, a da li će to biti Rusija, Emirati ili Nemačka, videću. U svakom slučaju reč je o egzotičnom proizvodu koji na stranom tržištu ima dobru 'prođu' -ističe Aleksandar.

Nada se da ova situacija sa koronavirusom neće da mu pokvari planove, da će već u maju da krene sa berbom latica za nove količine ovog delikatesa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.