NavMenu

Da li se isplati otvarati restoran sa 30% kapaciteta? - Ugostitelji o novim načinima ogranizacije posla

Izvor: RTS Ponedeljak, 27.04.2020. 16:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Bayda/shutterstock.com)Ilustracija
Hotelijeri i ugostitelji ne sede skrštenih ruku i spremaju se za otvaranje. Georgi Genov iz Udruženja hotelijera HORES je rekao da je ugostiteljski sektor najugroženiji zbog krize izazvane koronavirusom, a da su u tom sektoru najugroženiji upravo hoteli i restorani zbog visokih investicionih ulaganja.

Georgi Genov je rekao da su u početku krize svi bili zbunjeni, i zaposleni i poslodavci i turisti, i da su možda nespremno dočekali celu situaciju.

- Međutim, odmah se prešlo na krizni menadžment, tako da trenutno radi samo 40 od 380 hotela u Srbiji. Kada su u pitanju restorani, oni su zatvoreni danom donošenja odluke u martu. Imali smo problem. Januar i februar su bili slabi, kada su u pitanju gradski hoteli. Još gore su prošle kolege s Dunava i oni hoteli koji su u tranzitu - naveo je Genov.

Dodao je da su sada u hotelima uglavnom smešteni medicinski radnici i deo administracije.

Napominje da je velika odgovornost na vlasnicima htela i restorana da sada ponovo organizuju posao po svim standardima koje propisuju zdravstvene institucije.

SZO je propisala način organizacije u restoranima - da budu četiri osobe na deset kvadratnih metara i da razmak između stolica bude jedan metar, i zbog toga će doći do smanjenja kapaciteta.

- Dolazimo do pitanja da li se uopšte isplati otvarati restoran sa 30% kapaciteta? - rekao je Georgi Genov i dodao da se očekuje izrada akcionih i bizns planova.

Kako je istakao, ugostiteljima je potrebna solidarnost parnera da bi pokrenuli biznis, počev od Elektroprivrede do ostalih dobavljača.

- Ako mesec i po dana ne radimo, onda nam je potrebno tri meseca da se povratimo u normalnim uslovima. U ovakvim uslovima pitanje da li će se otvarati uopšte. Svako mora da procenjuje - rekao je Genov.

Kaže da se priprema uputstvo za sve članice organizacije i da će se obaviti konsultacije sa Ministarstvom.

Ističe i da je potrebno ubediti goste da su ugostitelji srdačni i odgovorni i da se primenjuju sve mere zaštite.

Na pitanje da li će doći do povećanja cena u restoranima, Genov je rekao da je i to pitanje za diskusiju, jer je smanjen broj stolica. Kaže da se nada da će svi biti solidarni i pokušati da zadrže cene.

Govoreći o hotelima, rekao je da je u planinskim centrima i banjama na raspolaganju oko 6.000 soba, što će biti malo za sve koji budu zainteresovani da odmor provedu u Srbiji.

Opet je rekao da se nada da će cene ostati na nekom nivou, ali i da se nada da će držav ai ostali u lancu imati razumevanja.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.