NavMenu

Mađarska i Kina potpisale sporazum o zajmu za izgradnju pruge od Budimpešte do Beograda

Izvor: Beta Ponedeljak, 27.04.2020. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Mađarska i Kina potpisale su sporazum o zajmu za finansiranje izgradnje železničke veze između Budimpešte i Beograda, objavio je mađarski ministar finansija Mihalj Varga i tako pokrenuo projekat koji je godinama bio u zastoju.

Deo te brze pruge u Srbiji, od Beograda do Subotice, već se gradi a radovi se trenutno odvijaju na delu do Novog Sada.

Projekat je deo kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put", čiji je cilj da kineske firme dodju do novih trgovinskih partnera u inostranstvu. Biće to prvi veliki kineski infrastrukturni projekat u EU.

Taj projekat bi trebalo da omogući da kineska roba iz Grčke brže stiže do zapadne Evrope, a na tom putu nedostaju ključne deonice na Balkanu.

Neki posmatrači izrazili su bojazan da Kina preko velikih infrastrkturnih projekata širom sveta kupuje politički uticaj, preneo je EURACTIV.com.


Iz kineskog zajma 85% sredstava za projekat

Varga je na Facebook-u objavio da kineski zajam ima fiksnu kamatu i mogućnost prevremene otplate. Izjavio je za Reuters da 20-godišnji kredit od 1,855 milijardi USDima godišnju kamatnu stopu od 2,5% i opciju za ranu otplatu. Takođe je rekao da je na otplatu glavnice postoi petogodišnji grejs period.

Ranije u aprilu Mađarska je predložila zakon o klasifikaciji svih podataka, uključujuči ugovore za projekat vredan 2,1 mlrd USD na 10 godina, koji će se fnansirati novcem poreskih obveznika. Navedeno je da je cilj zakona da pomogne da se osigura zajam kineske Eksport-Import banke.

Železnički projekat, od koga je u Mađarskoj skuplji jedino projekat nuklearne elektrane Paks, koju će graditi ruski Rosatom, dobija odobrenje u trenutku kada mađarska ekonomija ide prema recesiji zbog pandemije korona virusa.

- Imamo sporazum o zajmu koji je povoljan i siguran za Mađarsku - rekao je Varga u video poruci na Facebook-u, dodajući da su uslovi zajma "povoljni u odnosu na trenutno dostupne uslove zaduživanja".

Oko 85% sredstava za projekat dolazi iz kineskog zajma, a ostatak će obezbediti Mađarska, rekao je on, preneo je Reuters.


Centar evropske logističke mreže za kinesku robu

Varga je rekao da će Mađarska, zahvaljujući novoj železničkoj vezi, koja treba da bude završena do 2025. godine , biti centar evropske logističke mreže za kinesku robu koja iz južne putuje u zapadnu Evropu.

Mađarsku deonicu, dugu 150 kilometar,a gradiće CRE Konzorcijum, koji uključuje holding kompaniju Opus global pod kontrolom Lorinca Mesaroša, saradnika premijera Viktora Orbana.

Projekat inače poprilično kasni. Kina, Srbija i Mađarska su memorandum o gradnji potpisale 2014. Srbija je počela izgradnju 2018. nakon što je od Kine pozajmila 297,6 mil USD.

- Treba da pratimo kako se dalje odvija izgradnja, prema jugu, jer projekat nema smisla dok se ne izgradi cela pruga do luke Pirej - rekao je mađarski stručnjak za odnose sa Kinom, koji je želeo da ostane anoniman.

Dodoa je da Kina ima političku motivaciju za projekat, iako za tu zemlju to, finansijski gledano, nije vodeći poslovni projekat.

Posle više od 10 godina saradnje u okviru inicijative 17+1 između Kine i istočnoevropskih zemalja, biće to prvi veliki infrastrukturni projekat u regionu i unutar EU, istakao je taj ekspert.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.