NavMenu

Vojska Srbije kupuje domaće - Preuzeto devet novih kamiona iz FAP-a

Izvor: eKapija Subota, 25.04.2020. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Gajic Dragan)
Vojska Srbije, u odnosu na prethodnu godinu, dva puta je povećala obim nabavke FAP Korporaciji a.d. Priboj, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, obišao proizvodnju naoružanja i vojne opreme koje to preduzeće iz Grupacije Odbrambena industrija Srbije vrši za potrebe Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

- Ove godine naručili smo i već platili 744 miliona za različita vozila koja proizvodi FAP, od kamiona, do potpuno novih platformi 6x6 kontejnerskog tipa koje sada preuzimamo, pa do modernizacije BOV-a. FAP je veoma važan za nas. On je strateško preduzeće, ali važnije od svega je da vojska uvek, na prvom mestu, kupuje ono što sami proizvodimo i na taj način čuva tehnologiju, čuva i ljude i mesta u kojim odbrambena industrija posluje - naglasio je Vulin, prenosi sajt Ministarstva odbrane.

Poštujući uputstva koje je dobila od Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja, Kompanija FAP nije prekidala svoju proizvodnju za vreme vanrednog stanja i zato danas, poručuje ministar Vulin, možemo da dobijemo devet potpuno novih kamiona, na potpuno novoj platformi.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, FAP iz godine u godinu postaje sve značajniji za opremanje Vojske Srbije, a ove godine obim ugovora tog preduzeća, i po vrednosti i po asortimanu, mnogo je veći u odnosu na ranije. Miloradović poručuje da Ministarstvo odbrane ima nameru da se taj trend nastavi.

- Osim svoje standardne proizvodnje kamiona, FAP je dobio značajnu ulogu kao integrator složenih borbenih sistema, pre svega na modernizaciji borbenog oklopnog vozila BOV, gde on kao finalista integriše napore šireg spektra preduzeća odbrambene industrije - objašnjava Miloradović i dodaje da je aktuelna epidemija koronavirusa donekle uticala na poslovanje, ali da je FAP učinio napore da se ključni ugovori za potrebe Ministarstva odbrane realizuju.


Miloradović poručuje da je Vojna kontrola kvaliteta već izvršila prijem serije vozila za transport kontejnera na osnovu šasije FAP 2228 i da će ta vozila biti elementi jednog složenog borbenog sistema čiji se završetak očekuje u najskorije vreme.

Kako je istakao generalni direktor preduzeća FAP Ranko Vuković, naglasio je da su vozila specijalne namene, koja će nositi kontejnere određenog tipa, potrebne Vojsci Srbije, prvi put urađena u toj fabrici, a .

- Ovo je prvi put u istoriji fabrike FAP da je na vozilu za vojne potrebe urađena platforma na vozilu 6x6, odnosno 2228, da možemo da vučemo kontejnere od 5 i 10 inča – naglasio je Vuković dodajući da je reč o tri modela vozila, za tri vrste kontejnera, za razne vrste prevoza sredstava specijalne namene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.