NavMenu

Stigli koncentratori kiseonika kao deo pomoći EU

Izvor: eKapija Petak, 24.04.2020. 10:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
Ministarstvo za evropske integracije Srbije saopštilo je da će zdravstvene ustanove dobiti dodatnu pomoć u vidu 100 koncentratora kiseonika, koji su danas stigli u Srbiju kao deo paketa pomoći Evropske unije.

Ovi koncentratori su namenjeni terapiji kiseonikom u bolničkom lečenju, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije, tj, usled smanjene oksigenacije arterijske krvi, kod pacijenata sa Covid 19 dijagnozom.

- U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU, do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima, dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu, navela je ministarka - izjavila je ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Inače, tokom aprila Srbija je već dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom Srbije.

Očekuje se da dodatna medicinska oprema stigne u narednim danima, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je objasnio da je, nakon maski i trijažnih kontejnera za zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv Covid-19, ovaj deo pomoći usmeren na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa Covid dijagnozom, jer je kiseonik jedan od ključnih delova njihove terapije.


Osim toga, kako je ukazao, ovi koncentratori mogu biti korisni i nakon završetka trenutne korona krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji.

Podsetimo, od izbijanja krize Covid-19, EU skoro svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme čija je ukupna vrednost 7 mil EUR, u realizaciji Kancelarije UNDP, kao i nabavku potrebne medicinske opreme u vrednosti od približno 5 mil EUR, koja se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom UNOPS-a u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Američki proizvođač punjača za električna vozila preuzeo još jednu srpsku firmu

Beam Global, vodeći provajder inovativnih i održivih rešenja za punjenje električnih vozila i energetsku bezbednost, objavio je zatvaranje akvizicije srpske kompanije Telcom. Telcom, firma sa sedištem u Beogradu, od 1990. godine razvija i proizvodi specijalizovane energetske elektronike uključujući invertore, kontrolere punjenja, napajanja i LED osvetljenje. Telcom je kupljen za 815.298 EUR, od čega je 385.298 EUR

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.